01 -
Rozbij piersi tłuczkiem do mięsa, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.
02 -
Na patelni roztop połowę masła (14 g) na średnim ogniu. Wrzuć kurczaka i smaż około 4-5 minut z każdej strony, aż lekko się zarumieni. Wyjmij mięso z patelni.
03 -
Dodaj na patelnię resztę masła i roztop. Dorzuć czosnek i smaż 30 sekund, aż poczujesz zapach.
04 -
Wmieszaj mąkę dokładnie, aż wszystko się połączy i zrobi gęsta masa (roux).
05 -
Powoli wlewaj bulion i sok z cytryny, ciągle mieszając, żeby nie było grudek. Wrzuć startą skórkę z cytryny i wymieszaj.
06 -
Włóż z powrotem mięso na patelnię. Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie upieczony.
07 -
Posyp kurczaka świeżą bazylią, dopraw do smaku i od razu podawaj.