01 -
Wlej wodę do średniego garnka i zagotuj ją. Wrzuć piersi kurczaka tak, żeby całe były pod wodą. Gdy woda znowu zacznie się gotować, przykryj garnek i zdejmij z ognia. Odstaw na 20–30 minut aż temperatura w środku mięsa osiągnie 74°C. Jak przestygnie, rozdrobnij mięso na drobno widelcami.
02 -
Na patelni rozgrzej olej na średnio-wysokim ogniu. Wrzuć pokrojoną cebulę i smaż mieszając od czasu do czasu przez 10–15 minut. Posyp cukrem brązowym i dalej smaż aż się ładnie zezłoci i lekko skarmelizuje. Odstaw z ognia.
03 -
Nagrzej piekarnik do 220°C. W dużej misce połącz twaróg, sos ranch, sos barbecue, czosnek, paprykę, cebulkę dymkę, cheddar i mozzarellę, odsączoną kukurydzę, karmelizowaną cebulę oraz rozdrobnionego kurczaka. Mieszaj aż wszystko będzie dobrze połączone.
04 -
Przełóż mieszankę do żeliwnej patelni lub naczynia do zapiekania. Polej dodatkowo sosem barbecue i posyp według uznania dodatkowymi serami.
05 -
Wstaw do piekarnika na 20–25 minut aż masa zacznie bulgotać, a ser będzie roztopiony i zarumieniony.
06 -
Wyjmij z piekarnika, polej odrobiną sosu barbecue i przystrój dodatkową posiekaną cebulką dymką. Podawaj ciepłe z krakersami, chipsami lub świeżymi warzywami.