Kurczak z brie i żurawiną (Wersja Do Druku)

Piersi kurczaka faszerowane serem brie i żurawiną, zapiekane pod złocistą, maślaną posypką panko.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Drób

01 - 2 piersi kurczaka bez skóry i kości

→ Owoce i Zioła

02 - 120 ml świeżych żurawin
03 - 15 g posiekanej natki pietruszki
04 - 60 ml soku pomarańczowego

→ Nabiał

05 - 115 g sera brie bez skórki pokrojonego na małe kawałki

→ Tłuszcze i Oleje

06 - 15 ml roztopionego masła
07 - 15 ml oliwy z oliwek

→ Słodziki i Przyprawy

08 - 60 ml miodu
09 - 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu
10 - 0,25 łyżeczki mielonego imbiru
11 - 0,25 łyżeczki soli
12 - 0,25 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

→ Panierka

13 - 120 ml panko

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Rozgrzej piekarnik do 190°C.
02 - Wlej oliwę na średni ogień do garnka. Wrzuć żurawiny i podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i zaczną pękać, około 5 minut.
03 - Do żurawin dołóż miód, sok pomarańczowy, cynamon, imbir, sól i pieprz. Gotuj jeszcze 3-4 minuty mieszając, aż lekko zgęstnieje. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
04 - W każdej piersi zrób kieszeń nie przecinając całkiem. Włóż do środka kawałki sera, a na to nałóż chłodną mieszankę żurawinową. Zamknij wykałaczkami, by farsz nie wypadł podczas smażenia.
05 - Na dużej patelni, którą można włożyć do piekarnika, rozgrzej ogień na średnio-wysoki. Podsmaż kurczaka po 2-3 minuty z każdej strony aż ładnie się zarumieni.
06 - W małej misce zmieszaj panko z roztopionym masłem.
07 - Zdejmij kurczaka z patelni i odstaw na chwilę. Posyp każdą pierś warstwą mieszanki panko z masłem. Włóż z powrotem na patelnię i wstaw do piekarnika. Piecz 20-25 minut aż mięso osiągnie 74°C w środku.
08 - Wyjmij kurczaka i daj mu odpocząć 5 minut. Wyjmij wykałaczki i posyp wszystko świeżą natką pietruszki przed podaniem.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Trzymaj farsz na miejscu używając wykałaczek, by się nie wydostał podczas smażenia.
02 - Upewnij się, że kurczak jest dobrze upieczony, do 74°C w środku.