01 -
Połącz w dużej misce skórkę i sok z cytryny, pietruszkę, panko, połowę czosnku, jajko, 7 g soli, oregano i pieprz.
02 -
Dodaj do tego kurczaka i dokładnie wymieszaj. Uformuj około 20 równych kulek.
03 -
Na patelni rozgrzej połowę masła na średnio-wysokim ogniu. Smaż klopsiki około 12 minut, przewracając, aż będą złociste i dobrze usmażone. Odłóż na talerz.
04 -
Zmniejsz ogień do średniego i w tej samej patelni rozpuść resztę masła. Dodaj pozostały czosnek i opcjonalne płatki chili. Podsmażaj przez około pół minuty, aż pachnie.
05 -
Wsyp mąkę na masło z czosnkiem i mieszaj przez 30 sekund, aż zgęstnieje.
06 -
Wlej wino i zeskrob przypalone resztki z patelni. Gotuj tak, aż wino zmniejszy się o połowę, około minuty.
07 -
Wlej bulion, dodaj sok z cytryny i resztę soli. Doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 2 do 4 minut, aż zgęstnieje.
08 -
Włóż klopsiki z powrotem na patelnię i delikatnie wymieszaj, żeby pokryły się sosem. Przed podaniem posyp dodatkową pietruszką.