Kurczak czosnkowe klopsiki (Wersja Do Druku)

Soczyste klopsiki w maśle czosnkowym z cytryną i świeżymi ziołami.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Mieszanka Klopsików

01 - 680 g mielonego kurczaka
02 - sok i starta skórka z średniej cytryny
03 - 120 ml bułki tartej typu panko
04 - 7,5 g posiekanego czosnku, podzielone
05 - 1 duże jajko
06 - 9 g soli kuchennej, podzielone
07 - 0,5 g suszonego oregano
08 - 0,5 g świeżo mielonego czarnego pieprzu
09 - 30 g posiekanej świeżej pietruszki

→ Sos

10 - 57 g niesolonego masła, podzielone
11 - szczypta płatków chili (opcjonalnie)
12 - 16 g mąki pszennej
13 - 60 ml wytrawnego białego wina
14 - 240 ml bulionu drobiowego o obniżonej zawartości soli

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Połącz w dużej misce skórkę i sok z cytryny, pietruszkę, panko, połowę czosnku, jajko, 7 g soli, oregano i pieprz.
02 - Dodaj do tego kurczaka i dokładnie wymieszaj. Uformuj około 20 równych kulek.
03 - Na patelni rozgrzej połowę masła na średnio-wysokim ogniu. Smaż klopsiki około 12 minut, przewracając, aż będą złociste i dobrze usmażone. Odłóż na talerz.
04 - Zmniejsz ogień do średniego i w tej samej patelni rozpuść resztę masła. Dodaj pozostały czosnek i opcjonalne płatki chili. Podsmażaj przez około pół minuty, aż pachnie.
05 - Wsyp mąkę na masło z czosnkiem i mieszaj przez 30 sekund, aż zgęstnieje.
06 - Wlej wino i zeskrob przypalone resztki z patelni. Gotuj tak, aż wino zmniejszy się o połowę, około minuty.
07 - Wlej bulion, dodaj sok z cytryny i resztę soli. Doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 2 do 4 minut, aż zgęstnieje.
08 - Włóż klopsiki z powrotem na patelnię i delikatnie wymieszaj, żeby pokryły się sosem. Przed podaniem posyp dodatkową pietruszką.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Sprawdź, czy klopsiki mają wewnątrz 74°C, by były bezpieczne do jedzenia.
02 - Patelnia z powłoką zapobiega przywieraniu i pomaga równomiernie podsmażyć.
03 - Podawaj z makaronem, ryżem lub puree ziemniaczanym, by mieć pełny posiłek.