Kurczak Gyros Tzatziki (Wersja Do Druku)

Soczyste udka kurczaka w ziołach, do tego kremowy tzatziki i świeże dodatki warzywne.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Marynata

01 - 900 g filetów z kurczaka bez skóry i kości
02 - 3 spore ząbki czosnku, posiekane
03 - 15 ml octu z białego wina
04 - 45 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
05 - 15 ml oliwy z oliwek extra virgin
06 - 1 i pół łyżki suszonego oregano
07 - 5 g soli
08 - Czarny pieprz według smaku

→ Sos Tzatziki

09 - 300 g gęstego greckiego jogurtu pełnotłustego
10 - 15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
11 - 15 ml oliwy z oliwek extra virgin
12 - 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
13 - 1/4 łyżeczki soli
14 - Czarny pieprz do smaku
15 - 2 ogórki starte i dobrze odciśnięte

→ Świeże dodatki

16 - 3 pomidory, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę
17 - 3 ogórki pokrojone w kostkę
18 - Połowa czerwonej cebuli drobno posiekana
19 - 15 g świeżej natki pietruszki (opcjonalnie)
20 - Sól i świeżo mielony pieprz do doprawienia

→ Pieczywo

21 - 4 do 6 placków pita lub podpłomyków

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Połącz oregano, oliwę, ocet z białego wina, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz w woreczku zawiązywanym. Potrząśnij, żeby wszystko się wymieszało.
02 - Włóż filety do woreczka z marynatą i delikatnie je ugniataj, żeby każdy kawałek był dobrze pokryty.
03 - Włóż mięso na minimum 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Nie zostawiaj dłużej niż 24 godziny, żeby nie przesadzić z aromatem.
04 - W misce wymieszaj starte, odciśnięte ogórki z jogurtem, sokiem z cytryny, oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na później.
05 - Pokrój pomidory, ogórki i cebulę, wymieszaj je w misce z pietruszką (jeśli chcesz), solą i pieprzem.
06 - Zgrilluj lub usmaż na patelni filety na średnio-wysokim ogniu po ok. 10 minut z każdej strony, aż będą dobrze wysmażone i osiągną temperaturę 75°C.
07 - Pokrój kurczaka w plastry, włóż do pita razem z świeżymi warzywami i sporą porcją tzatziki. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Im dłużej mięso się marynuje, tym smaki są intensywniejsze. Pełnotłusty jogurt daje kremowy sos. Możesz dodać do dodatków oliwki albo ser feta, jeśli masz ochotę.