01 -
Na średnim ogniu rozgrzej oliwę w dużym garnku. Wrzuć posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Smaż 5-7 minut, aż zmiękną.
02 -
W misce wymieszaj jogurt z ciepłą wodą, aż masa stanie się rzadka i gładka.
03 -
Do warzyw dodaj kurczaka, 4 szklanki bulionu, liście laurowe, tymianek i jogurtową mieszankę. Doprowadź do cichego wrzenia.
04 -
W drugiej misce ubij jajka na puszysto.
05 -
Do jajek dodaj stopniowo mąkę bezglutenową, proszek do pieczenia, pietruszkę, szczypiorek, sól, pieprz i 3/4 szklanki bulionu. Mieszaj aż powstanie gęste i klejące ciasto.
06 -
Naoliw małą lub średnią łyżkę do lodów czy ciastek aby ciasto się nie kleiło. Nabieraj ciasto i wrzucaj kluski do gotującego się bulionu. Gdy zacznie się kleić, znów naoliw łyżkę.
07 -
Gotuj odkryte przez 10-12 minut, aż kluski będą miękkie, potem przykryj i gotuj jeszcze 5 minut.
08 -
Nakładaj zupę na talerze, posyp świeżą pietruszką jeśli chcesz i podawaj na ciepło.