Kurczak miód musztarda (Wersja Do Druku)

Chrupiący kurczak z sosem miodowo-musztardowym podawany w małych bułeczkach ze świeżymi dodatkami.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Kurczak

01 - 900 gram piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojonych na małe porcje wielkości sliderów

→ Panierka

02 - 100 gram bułki tartej panko
03 - 60 gram uniwersalnej mąki pszennej
04 - 1 łyżeczka papryki
05 - 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
06 - 1/2 łyżeczki proszku cebulowego
07 - 1/4 łyżeczki ostrej papryki cayenne (można pominąć)
08 - 1/2 łyżeczki soli
09 - 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
10 - 2 duże jajka roztrzepane

→ Smażenie

11 - 120 ml oleju roślinnego

→ Sos Miodowo-Musztardowy

12 - 120 gram majonezu
13 - 60 gram musztardy Dijon
14 - 60 gram miodu
15 - 15 ml octu jabłkowego
16 - 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
17 - 1/4 łyżeczki soli
18 - 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

→ Składanie

19 - 12 bułeczek slider
20 - 4 plastry cheddar pokrojone na ćwiartki
21 - Liście sałaty (opcjonalnie)
22 - Plastry pomidora (opcjonalnie)
23 - Plastry ogórków konserwowych (opcjonalnie)

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Porcjami pokrój pierś z kurczaka na kawałki około 5-7 cm i grubości 1,2 cm. Grubsze rozkrój na pół, by lepiej się usmażyły.
02 - Ustaw trzy płytkie talerze: pierwszy z mąką, papryką, czosnkiem, cebulą, ostrą papryką, solą i pieprzem, drugi z roztrzepanymi jajkami, a trzeci z bułką tartą panko.
03 - Kawałki najpierw obtocz w przyprawionej mące, potem zanurz w jajkach i na końcu dokładnie obtocz w panko dociskając, by panierka nie spadła.
04 - Wyłóż dobrze obtoczone kawałki na talerz lub blachę i zostaw na 10-15 minut, żeby panierka się ustabilizowała.
05 - Wlej olej roślinny na dużą patelnię na około 6 mm głębokości i rozgrzej na średnio-wysokim ogniu, aż bułka będzie skwierczeć i zarumieni się na złoto.
06 - Włóż ostrożnie kawałki kurczaka do gorącego oleju tak, żeby były luźno. Smaż około 3-4 minut z każdej strony aż będą złociste i 74°C w środku.
07 - Wyjmij kurczaka i połóż na kratkę z papierowymi ręcznikami, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
08 - Wymieszaj majonez, musztardę, miód, ocet jabłkowy, czosnek, sól i pieprz aż powstanie gładka, jednolita masa.
09 - Spróbuj sos i dodaj więcej miodu jeśli ma być słodszy lub octu jabłkowego gdy wolisz kwaśniejszy smak.
10 - Jeśli masz czas, włóż sos na 30 minut do lodówki, by smaki lepiej się połączyły.
11 - Jeśli chcesz, lekko podpiecz bułeczki slider dla lepszej chrupkości i smaku.
12 - Posmaruj oba kawałki bułeczki sosem, na spód połóż kurczaka, na niego kawałek sera, a potem sałatę, pomidory i ogórki, jeśli masz ochotę.
13 - Przykryj górną połówką i szybko podawaj, póki kurczak jest jeszcze ciepły i chrupiący.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Chcesz zdrowszą wersję? Upiecz panierowanego kurczaka zamiast smażyć.
02 - Slidery można przygotować wcześniej i schować do lodówki na potem.