Kurczak czosnek parmezan (Wersja Do Druku)

Szaszłyki z kurczaka z maślaną mieszanką czosnkowo-parmezanową, smażone błyskawicznie w fryerze na gorące powietrze.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Drób

01 - 907 g filetów z kurczaka, ud lub piersi, pokrojonych na kawałki ok. 7,5 cm

→ Przyprawy i marynata

02 - 30 ml oliwy z oliwek
03 - 2 g papryki
04 - 1 g czosnku w proszku
05 - 1 g cebuli w proszku
06 - 1 g soli
07 - 1 g czarnego pieprzu
08 - 5 g płatków chili
09 - 15 ml ostrego sosu
10 - 10 g posiekanej świeżej pietruszki

→ Sos

11 - 113 g niesolonego masła
12 - 8-10 ząbków czosnku, drobno posiekanych
13 - 50 g tartego sera parmezan

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Włóż drewniane patyczki do wody na minimum 30 minut, żeby się nie spaliły podczas pieczenia.
02 - W osobnej misce wymieszaj paprykę, czosnek, cebulę w proszku, sól i pieprz. Kurczaka wrzuć do większej miski lub woreczka i wymieszaj z oliwą oraz mieszanką przypraw tak, żeby wszystko było dobrze pokryte.
03 - Kawałki kurczaka nabij ciasno na mokre patyczki. Jeśli trzeba, przytnij je, żeby zmieściły się w koszyku frytkownicy.
04 - W miseczce nadającej się do mikrofalówki rozpuść masło razem z czosnkiem na półpłynny sos. Dodaj płatki chili, ostry sos, pietruszkę i parmezan. Wszystko wymieszaj dokładnie.
05 - Rozgrzej frytkownicę do 204°C. Włóż 2-3 patyczki i piecz przez 5 minut.
06 - Wyjmij patyczki, odwróć na drugą stronę i posmaruj jedną trzecią przygotowanego sosu. Z powrotem włóż do frytkownicy i piecz kolejne 2 minuty w 204°C.
07 - Jeszcze raz odwróć patyczki i dokładnie posmaruj sosem. Piecz przez 5-6 minut albo do momentu, gdy mięso osiągnie 74°C w środku. Cały czas smażenia to 12-14 minut, zależnie od urządzenia.
08 - Na koniec posmaruj patyczki resztą sosu, posyp dodatkowo serem parmezan i od razu podawaj.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Sprawdź mięso termometrem, by mieć pewność, że w środku jest 74°C. Moczenie patyczków zapobiega przypaleniu. Ilość ostrego sosu i chili dopasuj do siebie. Najlepiej użyć świeżo tartego parmezanu dla wyrazistego smaku.