01 -
Włóż drewniane patyczki do wody na minimum 30 minut, żeby się nie spaliły podczas pieczenia.
02 -
W osobnej misce wymieszaj paprykę, czosnek, cebulę w proszku, sól i pieprz. Kurczaka wrzuć do większej miski lub woreczka i wymieszaj z oliwą oraz mieszanką przypraw tak, żeby wszystko było dobrze pokryte.
03 -
Kawałki kurczaka nabij ciasno na mokre patyczki. Jeśli trzeba, przytnij je, żeby zmieściły się w koszyku frytkownicy.
04 -
W miseczce nadającej się do mikrofalówki rozpuść masło razem z czosnkiem na półpłynny sos. Dodaj płatki chili, ostry sos, pietruszkę i parmezan. Wszystko wymieszaj dokładnie.
05 -
Rozgrzej frytkownicę do 204°C. Włóż 2-3 patyczki i piecz przez 5 minut.
06 -
Wyjmij patyczki, odwróć na drugą stronę i posmaruj jedną trzecią przygotowanego sosu. Z powrotem włóż do frytkownicy i piecz kolejne 2 minuty w 204°C.
07 -
Jeszcze raz odwróć patyczki i dokładnie posmaruj sosem. Piecz przez 5-6 minut albo do momentu, gdy mięso osiągnie 74°C w środku. Cały czas smażenia to 12-14 minut, zależnie od urządzenia.
08 -
Na koniec posmaruj patyczki resztą sosu, posyp dodatkowo serem parmezan i od razu podawaj.