Kurczak z pesto pita (Wersja Do Druku)

Pita z delikatnym kurczakiem, świeżym pesto z bazylii, mozzarellą i pomidorkami z pieca.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Białko

01 - 2 duże piersi z kurczaka bez skóry i kości

→ Sos

02 - 240 ml świeżego pesto bazyliowego

→ Pieczywo

03 - 4 placki pita

→ Ser

04 - 120 g tartej mozzarelli
05 - 25 g startego parmezanu

→ Warzywa

06 - 120 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
07 - Listki świeżej bazylii do ozdoby (opcjonalnie)

→ Olej i przyprawy

08 - 30 ml oliwy z oliwek
09 - Sól do smaku
10 - Czarny pieprz do smaku

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Ustaw piekarnik na 200°C.
02 - Osusz kurczaka papierowym ręcznikiem. Posól i popieprz z obu stron.
03 - Na patelni rozgrzej oliwę na średnio-wysokim ogniu. Smaż piersi po 6-7 minut z każdej strony aż będą złote i w środku osiągną 75°C.
04 - Zdejmij kurczaka z patelni i odstaw na 5 minut. Potem pokrój w cienkie paski.
05 - Ułóż placki pita na blaszce do pieczenia. Posmaruj każdy równomiernie 60 ml pesto bazyliowego.
06 - Nałóż pokrojone mięso równomiernie na plackach. Posyp mozzarellą, potem poukładaj połówki pomidorków. Na koniec posyp parmezanem.
07 - Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 10-12 minut aż ser się rozpuści a brzegi lekko zbrązowieją.
08 - Włącz funkcję grill na 1-2 minuty by wierzch był bardziej chrupiący. Pilnuj, żeby się nie przypaliło.
09 - Wyjmij placki z piekarnika i odczekaj minutę. Pokrój na ćwiartki lub połówki. Udekoruj bazylią jeśli chcesz. Jedz na ciepło.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Jeśli wolisz wersję bez mięsa, zamień kurczaka na grillowane cukinie, paprykę i bakłażana. Domowe pesto jest super, ale to ze sklepu też się sprawdzi.