Kurczak Pomarańczowy Pieczony (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Główne składniki

01 - 1 cały kurczak (2–2,5 kg)
02 - 2 łyżki oliwy z oliwek
03 - 1 łyżka posiekanego świeżego czosnku
04 - 1 łyżka świeżego tymianku, drobno posiekanego
05 - 1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
06 - Skórka i sok z 2 dużych pomarańczy
07 - 1 łyżka miodu
08 - 1 łyżka jasnego sosu sojowego
09 - 1 łyżeczka musztardy Dijon
10 - Sól i pieprz według smaku
11 - 1 mała cebula, pokrojona na ćwiartki
12 - 1 szklanka bulionu drobiowego
13 - 2 łyżki masła (opcjonalnie)

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozgrzej piekarnik do 200°C (400°F). Osusz kurczaka ręcznikami papierowymi, żeby jego skórka była chrupiąca po upieczeniu. Natrzyj równo oliwą, posiekanym czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem.
02 - Zmieszaj w małej miseczce skórkę i sok z pomarańczy, miód, sos sojowy oraz musztardę Dijon. Odstaw na później.
03 - Do środka kurczaka włóż ćwiartki cebuli, co nada wyjątkowego aromatu podczas pieczenia.
04 - Połóż kurczaka piersią do góry w brytfance. Wlej bulion drobiowy do naczynia wokół kurczaka, żeby nie wyschnął w trakcie pieczenia. Pędzelkiem rozprowadź przygotowaną wcześniej pomarańczową glazurę po całym kurczaku, zostawiając trochę na późniejsze smarowanie i serwowanie. Piecz w nagrzanym piekarniku około godziny, aż skórka stanie się chrupiąca, a wewnętrzna temperatura mięsa osiągnie 75°C (165°F). W połowie pieczenia posmaruj kurczaka kolejną porcją glazury, żeby uzyskać karmelowy efekt.
05 - Wyjmij kurczaka z piekarnika i odstaw na 10 minut, żeby mięso związało soki i pozostało soczyste. Podawaj z sokami z pieczenia i dodatkową glazurą pomarańczową do polania.

# Uwagi:

01 - Odpoczynek kurczaka po pieczeniu jest kluczowy, by zachować jego soczystość i delikatność.