01 -
Rozgrzej piekarnik do 200°C (400°F). Osusz kurczaka ręcznikami papierowymi, żeby jego skórka była chrupiąca po upieczeniu. Natrzyj równo oliwą, posiekanym czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem.
02 -
Zmieszaj w małej miseczce skórkę i sok z pomarańczy, miód, sos sojowy oraz musztardę Dijon. Odstaw na później.
03 -
Do środka kurczaka włóż ćwiartki cebuli, co nada wyjątkowego aromatu podczas pieczenia.
04 -
Połóż kurczaka piersią do góry w brytfance. Wlej bulion drobiowy do naczynia wokół kurczaka, żeby nie wyschnął w trakcie pieczenia. Pędzelkiem rozprowadź przygotowaną wcześniej pomarańczową glazurę po całym kurczaku, zostawiając trochę na późniejsze smarowanie i serwowanie. Piecz w nagrzanym piekarniku około godziny, aż skórka stanie się chrupiąca, a wewnętrzna temperatura mięsa osiągnie 75°C (165°F). W połowie pieczenia posmaruj kurczaka kolejną porcją glazury, żeby uzyskać karmelowy efekt.
05 -
Wyjmij kurczaka z piekarnika i odstaw na 10 minut, żeby mięso związało soki i pozostało soczyste. Podawaj z sokami z pieczenia i dodatkową glazurą pomarańczową do polania.