01 -
Kilka razy wypłucz ryż, by usunąć nadmiar skrobi. W garnku zagotuj 2 szklanki bulionu drobiowego, dodaj ryż i gotuj go przez około 10 minut. Odcedź ryż.
02 -
Lekko nasmaruj 5-litrowy lub większy wolnowar sprayem do gotowania. Przełóż uprzednio podgotowany ryż, pokrojoną marchewkę, posiekaną szalotkę i musztardę Dijon do wolnowaru, a potem wszystko wymieszaj. Ułóż kawałki kurczaka na wierzchu, posyp czosnkiem w proszku, tymiankiem, solą i pieprzem. Wlej 2 ½ szklanki bulionu.
03 -
Przykryj i gotuj na wysokim ustawieniu (HIGH) przez 1 ½ do 2 godzin, aż mięso kurczaka będzie w pełni ugotowane.
04 -
Przełóż ugotowanego kurczaka na talerz, a potem przykryj go, aby utrzymać ciepło. Wymieszaj ryż, warzywa i bulion w wolnowarze. Przykryj ponownie i kontynuuj gotowanie na wysokim ustawieniu (HIGH) przez kolejne 1 do 1 ½ godziny, aż ryż zmięknie. Jeśli ryż wydaje się suchy, dolej trochę pozostałego bulionu.
05 -
Odkryj wolnowar, dorzuć groszek oraz jogurt naturalny typu greckiego. Pokrój kurczaka na kawałki i wymieszaj go z resztą składników razem z 1/4 szklanki startego sera cheddar.
06 -
Posyp danie resztą startego sera cheddar, przykryj i gotuj przez kilka minut na wysokim ustawieniu (HIGH), aż ser się roztopi. Podawaj na ciepło z posiekaną natką pietruszki, jeśli chcesz.