Kurczak Ryż Wolnowar (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Główne składniki

01 - 1 szklanka brązowego ryżu długoziarnistego (nie zastępuj krótkozarnistym, błyskawicznym ani białym ryżem)
02 - 4 ½ do 5 ½ szklanki bulionu drobiowego o obniżonej zawartości sodu
03 - 1 ½ szklanki pokrojonej w kostkę marchewki (około 4 średnie sztuki)
04 - 1 mała szalotka, drobno posiekana (około 1/4 szklanki, można zastąpić połową małej zwykłej cebuli)
05 - 1 łyżka musztardy Dijon
06 - 1 ½ funta filetów z piersi kurczaka lub udek bez kości i skóry
07 - 1 ½ łyżeczki czosnku w proszku
08 - 1 łyżeczka suszonego tymianku
09 - ½ łyżeczki soli
10 - ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
11 - 1 szklanka mrożonego groszku
12 - ½ szklanki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego typu greckiego
13 - ½ szklanki świeżo tartego, ostrego sera cheddar (podzielony, najlepiej białego cheddara)
14 - Świeżo posiekana natka pietruszki (opcjonalnie do podania)

# Sposób Przygotowania:

01 - Kilka razy wypłucz ryż, by usunąć nadmiar skrobi. W garnku zagotuj 2 szklanki bulionu drobiowego, dodaj ryż i gotuj go przez około 10 minut. Odcedź ryż.
02 - Lekko nasmaruj 5-litrowy lub większy wolnowar sprayem do gotowania. Przełóż uprzednio podgotowany ryż, pokrojoną marchewkę, posiekaną szalotkę i musztardę Dijon do wolnowaru, a potem wszystko wymieszaj. Ułóż kawałki kurczaka na wierzchu, posyp czosnkiem w proszku, tymiankiem, solą i pieprzem. Wlej 2 ½ szklanki bulionu.
03 - Przykryj i gotuj na wysokim ustawieniu (HIGH) przez 1 ½ do 2 godzin, aż mięso kurczaka będzie w pełni ugotowane.
04 - Przełóż ugotowanego kurczaka na talerz, a potem przykryj go, aby utrzymać ciepło. Wymieszaj ryż, warzywa i bulion w wolnowarze. Przykryj ponownie i kontynuuj gotowanie na wysokim ustawieniu (HIGH) przez kolejne 1 do 1 ½ godziny, aż ryż zmięknie. Jeśli ryż wydaje się suchy, dolej trochę pozostałego bulionu.
05 - Odkryj wolnowar, dorzuć groszek oraz jogurt naturalny typu greckiego. Pokrój kurczaka na kawałki i wymieszaj go z resztą składników razem z 1/4 szklanki startego sera cheddar.
06 - Posyp danie resztą startego sera cheddar, przykryj i gotuj przez kilka minut na wysokim ustawieniu (HIGH), aż ser się roztopi. Podawaj na ciepło z posiekaną natką pietruszki, jeśli chcesz.

# Uwagi:

01 - Starszy ryż lub ryż, który nie był wypłukany, może wymagać dłuższego czasu gotowania. Dostosuj czasy gotowania do modelu swojego wolnowaru.
02 - Podgotowywanie ryżu wcześniej pomaga uniknąć jego niedogotowania w wolnowarze.