Kwaskowa Babka z Polewą (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto

01 - skórka starta z trzech cytryn
02 - 100 ml jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
03 - sok wyciśnięty z dwóch cytryn (około 80 ml)
04 - 1 łyżeczka wanilii
05 - 300 g mąki pszennej
06 - szczypta soli
07 - 4 jajka
08 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
09 - 250 g cukru
10 - 250 g masła, miękkiego

→ Polewa cytrynowa

11 - 50 g masła
12 - sok z dwóch cytryn (ok. 80 ml)
13 - 150 g cukru

→ Ozdoba

14 - kilka plasterków cytryny (5-6 sztuk)

# Sposób Przygotowania:

01 - Po upieczeniu zostaw babkę przez 10 minut w formie. Potem delikatnie przełóż na kratkę i pozwól całkiem ostygnąć.
02 - Wrzuć masło, cukier i sok z cytryn do rondelka. Ogrzewaj spokojnie, aż wszystko się połączy i polewa lekko zgęstnieje – wystarczą 2-3 minuty na małym ogniu. Polewa ma być ciepła, lecz nie parzyć.
03 - Przelej masę do formy keksowej. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 50-60 minut – patyczek wbity w ciasto powinien być suchy. Jeśli babka za mocno się rumieni, rzuć na wierzch kawałek folii aluminiowej.
04 - Na zmianę wsypuj mąkę z resztą suchych składników oraz wlewaj sok cytrynowy i jogurt albo śmietanę. Ostrożnie mieszaj łopatką, wystarczy do uzyskania jednolitej masy – nie przesadzaj z miksowaniem.
05 - Wmieszaj startą skórkę cytrynową oraz wanilię do masy z masła i cukru.
06 - Zanim zaczniesz łączyć wszystko razem, starannie wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól w osobnej misce.
07 - Miksuj masło razem z cukrem przez jakieś 5 minut aż masa zrobi się jasna i lekka. Dodawaj jajka pojedynczo, miksując cały czas – nie wrzucaj wszystkich naraz.
08 - Piekarnik ustaw na 170°C. Keksówkę (około 30 cm) posmaruj masłem i obsyp bułką tartą, albo wsyp papierem do pieczenia.
09 - Obficie polej ostudzoną babkę ciepłą polewą. Polewa niech swobodnie spływa na boki. Ułóż na górze równo plasterki cytryny.

# Uwagi:

01 - Polewa jest szklista i daje atrakcyjny połysk, lekko się lepi – świetnie podkręca cytrynowy smak ciasta.