01 -
Po upieczeniu zostaw babkę przez 10 minut w formie. Potem delikatnie przełóż na kratkę i pozwól całkiem ostygnąć.
02 -
Wrzuć masło, cukier i sok z cytryn do rondelka. Ogrzewaj spokojnie, aż wszystko się połączy i polewa lekko zgęstnieje – wystarczą 2-3 minuty na małym ogniu. Polewa ma być ciepła, lecz nie parzyć.
03 -
Przelej masę do formy keksowej. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 50-60 minut – patyczek wbity w ciasto powinien być suchy. Jeśli babka za mocno się rumieni, rzuć na wierzch kawałek folii aluminiowej.
04 -
Na zmianę wsypuj mąkę z resztą suchych składników oraz wlewaj sok cytrynowy i jogurt albo śmietanę. Ostrożnie mieszaj łopatką, wystarczy do uzyskania jednolitej masy – nie przesadzaj z miksowaniem.
05 -
Wmieszaj startą skórkę cytrynową oraz wanilię do masy z masła i cukru.
06 -
Zanim zaczniesz łączyć wszystko razem, starannie wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól w osobnej misce.
07 -
Miksuj masło razem z cukrem przez jakieś 5 minut aż masa zrobi się jasna i lekka. Dodawaj jajka pojedynczo, miksując cały czas – nie wrzucaj wszystkich naraz.
08 -
Piekarnik ustaw na 170°C. Keksówkę (około 30 cm) posmaruj masłem i obsyp bułką tartą, albo wsyp papierem do pieczenia.
09 -
Obficie polej ostudzoną babkę ciepłą polewą. Polewa niech swobodnie spływa na boki. Ułóż na górze równo plasterki cytryny.