Łatwe Chow Mein (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 450 g świeżego chow mein
02 - 450 g udek z kurczaka, bez skóry i kości, cienko pokrojonych
03 - 2 szklanki kiełków fasoli mung, wypłukanych i osuszonych
04 - 2 szklanki kapusty, drobno poszatkowanej
05 - 1 szklanka selera naciowego, drobno pokrojonego
06 - 1 szklanka marchewki, pokrojonej w cienkie paski
07 - 2 zielone cebulki, posiekane w kawałki po 2,5 cm
08 - 2 łyżeczki oleju roślinnego lub neutralnego w smaku

→ Sos do Makaronu

09 - 2 łyżki zwykłego sosu sojowego
10 - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
11 - 3 łyżki sosu ostrygowego lub wegetariańskiego do dań stir-fry
12 - 2 łyżki wytrawnego wina ryżowego Shaoxing, wina sherry albo bulionu drobiowego
13 - 2 łyżeczki oleju sezamowego
14 - 1 łyżeczka białego cukru
15 - ¼ łyżeczki białego lub czarnego pieprzu
16 - 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
17 - 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone
18 - ½ szklanki bulionu drobiowego niskosodowego

→ Marynata do Kurczaka

19 - 2 łyżeczki zwykłego sosu sojowego
20 - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
21 - 2 łyżeczki zimnej wody

# Sposób Przygotowania:

01 - Połącz składniki marynaty i wymieszaj z pokrojonym kurczakiem. Odstaw na 10 minut.
02 - W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw na bok.
03 - Wrzuć makaron chow mein do miski lub dużego naczynia i zalej wrzątkiem na 10-15 sekund, aż się rozluźni. Odcedź.
04 - Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę (5 ml) oleju roślinnego na średnim ogniu. Smaż kurczaka z marynatą do momentu, aż będzie w większości gotowy.
05 - Dorzuć na patelnię marchew, seler i kapustę. Podsmaż razem z kurczakiem, aż warzywa zmiękną. Zsuń wszystko na bok patelni.
06 - Na wolne miejsce na patelni wlej resztę oleju i dorzuć przygotowany makaron oraz sos. Mieszając, smaż przez 30 sekund, aż makaron nasiąknie sosem.
07 - Wsyp kiełki fasoli mung oraz posiekaną zieloną cebulkę. Smaż całość jeszcze 10 sekund. Podawaj na gorąco.

# Uwagi:

01 - Makaron chow mein namocz tylko do momentu, gdy się rozdzieli. Nie gotuj go za długo.