Smażony Ryż z Jajkiem (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Główne Składniki

01 - 2 filiżanki zimnego, ugotowanego ryżu jaśminowego sprzed dnia (lub inny biały ryż długoziarnisty)
02 - 1 zielona cebulka, drobno posiekana
03 - 2,5 łyżki jasnego sosu sojowego lub zwykłego sosu sojowego (nie używaj ciemnego sosu sojowego)
04 - ½ łyżki oleju sezamowego
05 - 4 duże jajka, dobrze roztrzepane
06 - 2 łyżki oleju roślinnego lub innego neutralnego tłuszczu

# Sposób Przygotowania:

01 - Podgrzej olej roślinny na dużej patelni lub woku. Jeśli używasz woka, pozwól olejowi się zadymić. Zwykła patelnia? Pomiń ten etap z dymieniem.
02 - Wlej roztrzepane jajka i szybko je podsmażaj, aż zaczną się ścinać, ale nadal będą wilgotne.
03 - Wrzuć do patelni ryż i rozbij wszystkie zbite grudki, jeśli ryż jest posklejany.
04 - Przesuń jedzenie na bok patelni, aby zrobić trochę miejsca. Dodaj resztę oleju i wrzuć posiekaną zieloną cebulkę.
05 - Wlej sos sojowy i olej sezamowy po bokach patelni. Wszystko dobrze wymieszaj, aby ryż nabrał równomiernego, brązowego koloru.
06 - Zdejmij patelnię z ognia. Nakładaj na ciepło i ciesz się, póki jest świeże.

# Uwagi:

01 - Użycie ryżu z dnia poprzedniego zapobiega jego klejeniu się i daje lepszą konsystencję.
02 - Nie przesmażaj jajek, bo mogą stracić swoją puszystość i wilgotność.