Łatwe soczyste kurczak (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Kurczak

01 - 450 g ud kurczaka z kością i skórą

→ Marynata do kurczaka

02 - 80 ml czerwonego sfermentowanego tofu (można zastąpić polską marynatą z pasty sojowej)
03 - 60 ml sosu hoisin
04 - 60 ml brązowego cukru, najlepiej ciemnego
05 - 80 ml zwykłego sosu sojowego
06 - 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
07 - 2 łyżki białego wytrawnego wina (można użyć bulionu drobiowego jako wersji bezalkoholowej)
08 - 1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków

→ Sos do smarowania

09 - 1,5 łyżki miodu lub syropu klonowego
10 - 1 łyżka sosu hoisin
11 - 1 łyżka czerwonego sfermentowanego tofu (lub polskiej opcji sojowej)

# Sposób Przygotowania:

01 - W dużej misce połącz wszystkie składniki marynaty. Rozgnieć czerwone tofu widelcem. Odłóż na bok.
02 - Osusz udka ręcznikiem papierowym. Odetnij kości za pomocą małego ostrego noża, pozostawiając skórę.
03 - Umieść przygotowane udka w marynacie, upewniając się, że są dobrze pokryte. Przykryj i wstaw do lodówki przynajmniej na 15 minut lub na całą noc, by uzyskać lepszy smak.
04 - W małej misce wymieszaj wszystkie składniki sosu do smarowania. Rozgnieć czerwone tofu widelcem i odłóż na bok.
05 - Rozgrzej frytkownicę na 190°C. Lekko posmaruj kosz tk wiecelem olejem. Ułóż kurczaka skórą do góry, tak aby kawałki się nie stykały. Nałóż sos do smarowania na skórę i smaż przez 9-10 minut, aż osiągnie temperaturę wewnętrzną 75°C.
06 - Wyjmij gotowego kurczaka i odstaw na 5 minut. Następnie pokrój na kawałki i podawaj.
07 - Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę o wymiarach 23x33 cm folią lub papierem do pieczenia. Ułóż kurczaka skórą do góry, posmaruj sosem i piecz przez 20-23 minuty, aż temperatura mięsa wyniesie 75°C.

# Uwagi:

01 - Dla lepszego smaku, pozostaw kurczaka w marynacie na noc.