Letnia kremowa zupa cukinia (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Warzywa

01 - 2 średnie cukinie
02 - 1 marchewka
03 - 1 ziemniak
04 - 0,5 cebuli
05 - 0,5 czerwonej papryki
06 - 0,5 żółtej papryki

→ Tłuszcze

07 - 1 łyżka masła (około 14 g)
08 - 1 łyżka oliwy z oliwek (około 14 ml)

→ Płyny

09 - 700 ml bulionu warzywnego
10 - 100 ml śmietanki 30%

→ Przyprawy i dodatki

11 - Sok i skórka z 0,5 cytryny
12 - Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
13 - Świeża natka pietruszki do dekoracji

# Sposób Przygotowania:

01 - W garnku rozgrzej masło wraz z oliwą z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
02 - Dodaj pokrojoną marchewkę oraz ziemniaka, smaż przez około 5 minut mieszając.
03 - Dodaj pokrojoną cukinię oraz papryki, smaż razem przez kolejne 3 minuty.
04 - Zalej warzywa bulionem warzywnym i gotuj około 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.
05 - Odłóż kilka kawałków warzyw do dekoracji, a resztę zblenduj na gładki krem.
06 - Do zmiksowanej zupy dodaj śmietankę, sok i skórkę z cytryny oraz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową według preferencji.
07 - Podawaj krem udekorowany odłożonymi warzywami oraz świeżą natką pietruszki.

# Uwagi:

01 - Zupę można serwować na ciepło lub schłodzoną jako lekki chłodnik.
02 - Doskonałym dodatkiem będą grzanki lub starty parmezan.
03 - Śmietankę można zastąpić mleczkiem kokosowym, aby przygotować wersję wegańską.