01 -
W dużej misce wymieszaj sok z limonki, miód, kolendrę, czosnek, przyprawę chili, kmin rzymski, proszek cebulowy, sól i pieprz cayenne. Dobrze połącz składniki. Dodaj kawałki kurczaka, dokładnie je pokrywając. Przykryj miskę i schowaj do lodówki na minimum 20 minut, maksymalnie na 4 godziny.
02 -
Ustaw piekarnik na temperaturę 200°C (400°F).
03 -
Na dużej patelni, która nadaje się do pieczenia, rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu. Wrzuć zamarynowane kawałki kurczaka, pozostawiając niezużyte resztki marynaty. Przysmażaj mięso przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż nabierze złotej barwy, ale pozostanie niedopieczone.
04 -
Przełóż patelnię z podsmażonym mięsem do nagrzanego piekarnika i piecz przez 8-10 minut. Sprawdź, czy mięso osiągnęło temperaturę wewnętrzną 74°C (165°F).
05 -
W średnim rondelku, na umiarkowanym ogniu, umieść resztki marynaty. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 5-10 minut, aż sos zgęstnieje i zrobi się lepki.
06 -
Posmaruj ugotowany kurczak przygotowaną glazurą. Podawaj na ciepło.