Malinowy Lodowy Herbatnikowy (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Spód

01 - 2 łyżki cukru
02 - 100 g masła
03 - 200 g jasnych herbatników

→ Warstwa waniliowa

04 - 3 opakowania żelatyny instant (3 x 7 g) lub 20 g żelatyny w listkach
05 - 60 ml gorącej wody (gdy korzystasz z żelatyny w listkach)
06 - 250 g gęstego Twarogu na sernik lub serek śmietankowy
07 - 600 ml schłodzonej śmietanki 30% albo 36%
08 - 120 g przesianego cukru pudru
09 - 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

→ Warstwa malinowa

10 - 2 opakowania żelatyny instant (2 x 7 g) lub 15 g żelatyny w listkach
11 - 50 ml gorącej wody (przy liściach żelatyny)
12 - 150 g twarogu na sernik lub serek śmietankowy
13 - 400 g malin (mrożone mogą być też ok)
14 - 400 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
15 - 100 g cukru pudru

→ Dekoracja

16 - 3 łyżki cukru pudru
17 - 1 opakowanie śmietan-fixu
18 - 250 ml schłodzonej śmietanki 30% albo 36%
19 - cukier puder do oprószenia
20 - kilka świeżych malin
21 - liście mięty (niekoniecznie)

# Sposób Przygotowania:

01 - Wyjmij ciasto z lodówki na kwadrans przed krojeniem. Pokrój ostrym nożem maczanym w ciepłej wodzie.
02 - Zmiksuj śmietankę na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Połóż śmietankę łyżką na wierzchu, formując nieregularne chmurki. Na to rozłóż świeże maliny, posyp cukrem pudrem przez sitko. Jeśli chcesz, dorzuć trochę mięty.
03 - Maliny potraktuj blenderem, potem przetrzyj przez sitko. Żelatynę przygotuj tak samo jak poprzednio. Ubij śmietankę na sztywno razem z cukrem pudrem, wrzuć do tego twaróg plus malinowy mus i wszystko razem złącz. Na koniec wlej żelatynę – ma być letnia. Tak przygotowaną masą przykryj warstwę waniliową. Chłodź przez minimum 3 godziny.
04 - Przygotuj żelatynę według wskazówek na opakowaniu lub – jeśli w listkach – zamocz w zimnej wodzie, odciśnij, potem rozpuść w gorącej wodzie. Ubij kremówkę na gęsto z cukrem pudrem. W osobnej misce wymieszaj twaróg (lub serek) z cukrem wanilinowym bądź ekstraktem, dorzuć do śmietanki i połącz łagodnie. Następnie wlej żelatynę i mieszaj powoli. Przelej na spód – niech się chłodzi w lodówce aż do stężenia, minimum 3 godziny.
05 - Herbatniki pokrusz wałkiem lub blenderem, wymieszaj z roztopionym masłem i cukrem. Przełóż masę na dno tortownicy pokrytej papierem, wyrównaj porządnie za pomocą łyżki. Odstaw do lodówki, aż reszta będzie gotowa.

# Uwagi:

01 - Mega lekki i przyjemny deser, świetny do kawy albo gdy wpadają znajomi w gorące dni.