Majówka z kapustą i papryką (Wersja Do Druku)

Świeża surówka z młodej kapusty, papryki i ogórka w aromatycznej, słodko-kwaśnej zalewie.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Składniki główne

01 - 1/2 główki młodej kapusty
02 - 1/2 czerwonej papryki
03 - 1/2 żółtej papryki
04 - 1 czerwona cebula
05 - 1 długi ogórek świeży
06 - 1 pęczek rzodkiewki
07 - 1 pęczek szczypiorku

→ Zalewa

08 - 200 ml przegotowanej, zimnej wody
09 - 5 łyżek octu spirytusowego 10%
10 - 2 łyżki naturalnego miodu (najlepiej nawłociowego lub wielokwiatowego)
11 - 1/2 łyżeczki soli
12 - Pieprz czarny mielony do smaku

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Kapustę drobno poszatkuj. Cebulę pokrój w cienkie piórka, rzodkiewki w półplasterki. Papryki pokrój w paseczki, ogórka w półplasterki wraz ze skórką. Szczypiorek drobno posiekaj.
02 - W misce połącz wodę, ocet spirytusowy, miód, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia miodu.
03 - Zalewę wlej do warzyw i równomiernie wymieszaj, aby każdy kawałek warzyw został pokryty.
04 - Surówkę przełóż do czystych słoików, zakręć i odstaw na co najmniej godzinę do przegryzienia. Przechowuj w lodówce do kilku dni.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Surówka najlepiej smakuje po co najmniej godzinie od przygotowania, gdy smaki się przegryzą.