01 -
W garnku ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, tak by był trochę twardawy. Odlej 120 ml wody z gotowania, potem odcedź makaron.
02 -
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pory i smaż je około 6-8 minut mieszając, aż staną się miękkie i lekko złote.
03 -
Wrzuć pieczarki do porów i smaż dalej 5-7 minut aż zrobią się miękkie i lekko zarumienione.
04 -
Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę, aż poczujesz aromat.
05 -
Wlej bulion warzywny i zeskrob z dna patelni wszystko co się przyrumieniło, potem gotuj na małym ogniu dwie minuty.
06 -
Zmniejsz ogień, dodaj śmietankę i gotuj kilka minut aż sos lekko zgęstnieje.
07 -
Wsyp stopniowo ser gruyere mieszając aż się rozpuści i połączy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
08 -
Dodaj makaron do patelni z sosem i wymieszaj. Dolej zarezerwowaną wodę z gotowania po trochu, żeby sos miał idealną konsystencję.
09 -
Posyp natką pietruszki jeśli chcesz i od razu podawaj.