Malinowa tarta jogurtowa (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Owoce

01 - 2 łyżki cukru
02 - 1 łyżka soku z cytryny
03 - 2 dojrzałe brzoskwinie
04 - 250 g świeżych malin

→ Masa jogurtowa

05 - 150 g cukru pudru
06 - 20 g żelatyny (dwa opakowania)
07 - 100 ml gorącej wody do żelatyny
08 - skórka z jednej cytryny
09 - 500 g jogurtu greckiego (gęstego)
10 - 1 łyżka ekstraktu waniliowego albo dwie łyżeczki cukru wanilinowego
11 - 250 g kremowego serka do smarowania typu twarogowego lub mascarpone

→ Spód

12 - 2 łyżki cukru
13 - 100 g masła
14 - 200 g kruchych ciasteczek maślanych

# Sposób Przygotowania:

01 - Delikatnie wyjmij tartę z foremki, możesz na górę dorzucić kilka listków mięty. Kroisz na porcje i gotowe.
02 - Odłóż do lodówki na cztery godziny albo najlepiej na całą noc, żeby wszystko dobrze się połączyło.
03 - Rozłóż resztę malin oraz plasterków brzoskwiń na górze – nie żałuj, niech wygląda apetycznie.
04 - Wylej całą masę na zimny spód. Wszystko powinno być równo.
05 - Kiedy masa zacznie lekko gęstnieć, wrzuć większość malin i brzoskwiń, zostaw trochę do dekoracji.
06 - Wlej ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę do masy jogurtowej, szybko mieszaj żeby nie tworzyły się grudki.
07 - Połącz jogurt z kremowym serkiem. Dorzuć cukier puder, wanilię oraz skórkę cytrynową. Mieszaj do gładkości.
08 - Wsyp żelatynę do miseczki. Zalej gorącą wodą i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw na chwilę by lekko przestygła.
09 - Umyj brzoskwinie i przetnij na pół, pestki do kosza. Pokrój w cienkie plasterki. Maliny lekko opłucz i osusz na ręczniku.
10 - Włóż spód do lodówki na pół godziny żeby stwardniał.
11 - Wyłóż masę z ciastek do formy, dobrze dociśnij łyżką, żeby zrobiło się równo i ciasno.
12 - Masło rozpuść (może być mikrofalówka). Dodaj do pokruszonych herbatników oraz cukru i dokładnie wymieszaj.
13 - Ciasteczka rozdrobnij przez woreczek i wałek lub użyj blendera – jak wolisz.

# Uwagi:

01 - Ten deser jest idealnie lekki i chłodzący – super na upały.
02 - Owoce w środku wyglądają rewelacyjnie, tworząc kolorowe fale.