01 -
Wyłóż spód tortownicy papierem, a piekarnik ustaw na 180°C.
02 -
Rozdziel białka od żółtek i zacznij ubijać pianę ze szczyptą soli, aż będzie sztywna.
03 -
W misce wymieszaj żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj masło pistacjowe, zmielone pistacje i olej i mieszaj przez chwilę.
04 -
Połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsyp do miski z masą jajeczną i po trochę dodawaj ubitą pianę, lekko mieszając szpatułką. Jeśli chcesz, wrzuć barwnik.
05 -
Ciasto przelej do tortownicy i piecz ok. 35 minut – sprawdź suchym patyczkiem. Musi ostygnąć przed krojeniem na dwa blaty.
06 -
Wsyp żelatynę do zimnej wody (1/4 szklanki) i zostaw na 5 minut. Potem podgrzej, żeby całkiem się rozpuściła (nie gotuj).
07 -
Serek mascarpone i cukier puder zmiksuj razem, aż będzie gładko i kremowo.
08 -
W drugiej misce śmietankę ubij, aż będzie twarda i puszysta.
09 -
Dodaj mascarpone do śmietany, wymieszaj delikatnie. Dołóż płynną żelatynę ciągle miksując i wrzuć maliny, zamieszaj na spokojnie.
10 -
Na pierwszy blat rozsmaruj krem malinowy i przykryj drugą częścią biszkoptu.
11 -
Na wierzch rozsmaruj pastę pistacjową. Ze śmietanki i cukru pudru ubij śmietankę i ozdób górę. Ułóż świeże maliny.