Malinowy Mus Pistacje Deser (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Na zielony biszkopt pistacjowy

01 - 200 g cukru
02 - 4 jajka
03 - 100 g zmielonych pistacji
04 - 100 g mąki pszennej
05 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
06 - Szczypta soli
07 - 2 łyżki masła orzechowego z pistacji
08 - 200 ml oleju słonecznikowego
09 - Trochę zielonego barwnika spożywczego, jak chcesz

→ Do kremu malinowego

10 - 500 ml gęstej śmietanki 36%
11 - 400 g malin (mogą być świeże albo rozmrożone)
12 - 2 łyżki żelatyny w proszku
13 - 100 g cukru pudru
14 - 250 g sera mascarpone
15 - 1/4 szklanki wody

→ Na ozdobę

16 - Świeże maliny do położenia na wierzch
17 - 200 ml śmietanki 36%
18 - 50 g cukru pudru
19 - 100 g kremu z pistacji

# Sposób Przygotowania:

01 - Wyłóż spód tortownicy papierem, a piekarnik ustaw na 180°C.
02 - Rozdziel białka od żółtek i zacznij ubijać pianę ze szczyptą soli, aż będzie sztywna.
03 - W misce wymieszaj żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj masło pistacjowe, zmielone pistacje i olej i mieszaj przez chwilę.
04 - Połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsyp do miski z masą jajeczną i po trochę dodawaj ubitą pianę, lekko mieszając szpatułką. Jeśli chcesz, wrzuć barwnik.
05 - Ciasto przelej do tortownicy i piecz ok. 35 minut – sprawdź suchym patyczkiem. Musi ostygnąć przed krojeniem na dwa blaty.
06 - Wsyp żelatynę do zimnej wody (1/4 szklanki) i zostaw na 5 minut. Potem podgrzej, żeby całkiem się rozpuściła (nie gotuj).
07 - Serek mascarpone i cukier puder zmiksuj razem, aż będzie gładko i kremowo.
08 - W drugiej misce śmietankę ubij, aż będzie twarda i puszysta.
09 - Dodaj mascarpone do śmietany, wymieszaj delikatnie. Dołóż płynną żelatynę ciągle miksując i wrzuć maliny, zamieszaj na spokojnie.
10 - Na pierwszy blat rozsmaruj krem malinowy i przykryj drugą częścią biszkoptu.
11 - Na wierzch rozsmaruj pastę pistacjową. Ze śmietanki i cukru pudru ubij śmietankę i ozdób górę. Ułóż świeże maliny.

# Uwagi:

01 - Najlepiej zmiel świeże pistacje na mączkę – będą ekstra aromatyczne.
02 - Maliny mrożone? Zawsze dobrze je odsącz z nadmiaru soku przed mieszaniem z kremem.
03 - Nie przesadzaj z barwnikiem, żeby nie popsuć smaku ciasta.