01 -
Po upieczeniu biszkoptu przetnij go na trzy blaty i zostaw do ostygnięcia.
02 -
Rozgrzej piekarnik do 170°C i wyłóż dno tortownicy papierem. Oddziel białka od żółtek, a potem ubij białka z odrobiną soli. Stopniowo wsypuj cukier, by zrobiła się sztywna piana.
03 -
Dodaj żółtka do białek, mieszając bardzo delikatnie. W osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i pistacjami. Wsyp sypkie składniki do masy jajecznej i wymieszaj lekko. Możesz wrzucić trochę barwnika jeśli chcesz.
04 -
Przelej ciasto do formy i piecz ok. 35-40 minut. Po wystudzeniu przekrój je na równe części.
05 -
Zblenduj 400 g malin i przetrzyj przez sitko, żeby nie było pestek. Dodaj cukier oraz cytrynę, podgrzej i gotuj dwie minuty. Namocz żelatynę, odciśnij wodę, rozpuść ją w ciepłym musie i zostaw, żeby przestygł.
06 -
Zmiksuj mascarpone z cukrem. W osobnej misce śmietankę ubij na sztywno. Połącz obie masy, mieszając krótko i delikatnie. Na koniec dodaj pastę pistacjową i wanilię i jedynie wymieszaj do połączenia.
07 -
Połóż pierwszy blat na talerz i zwilż syropem (woda z cukrem). Rozsmaruj 1/3 kremu, potem 1/3 musu.
08 -
Drugi blat potraktuj tak samo: trochę syropu, trochę kremu, trochę musu. Powtórz czynność z kolejnym kawałkiem.
09 -
Na końcu rozsmaruj resztę kremu na górze i bokach. Posyp malinami, pistacjami, listkami mięty. Na środku połóż porcję dżemu malinowego.