Malinowy Pistacjowy Mascarpone (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Pistacjowe ciasto

01 - 6 jajek
02 - 120 g mąki pszennej typu 550
03 - 180 g cukru białego
04 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
05 - Nieco soli
06 - 60 g pistacji zmielonych
07 - Kilka kropel zielonego barwnika spożywczego (możesz pominąć)

→ Kremowy serek

08 - 350 ml zimnej śmietanki 36%
09 - 750 g mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej)
10 - 2 łyżki pasty pistacjowej
11 - 150 g drobnego cukru
12 - 1 łyżka ekstraktu z wanilii

→ Warstwa malinowa

13 - 2 łyżeczki żelatyny
14 - 3 łyżki wody
15 - 500 g malin
16 - 100 g cukru
17 - 2 łyżki soku z cytryny

→ Dekoracje

18 - 100 g posiekanych pistacji
19 - 300 g malin
20 - 2 łyżki dżemu malinowego
21 - Świeża mięta

# Sposób Przygotowania:

01 - Po upieczeniu biszkoptu przetnij go na trzy blaty i zostaw do ostygnięcia.
02 - Rozgrzej piekarnik do 170°C i wyłóż dno tortownicy papierem. Oddziel białka od żółtek, a potem ubij białka z odrobiną soli. Stopniowo wsypuj cukier, by zrobiła się sztywna piana.
03 - Dodaj żółtka do białek, mieszając bardzo delikatnie. W osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i pistacjami. Wsyp sypkie składniki do masy jajecznej i wymieszaj lekko. Możesz wrzucić trochę barwnika jeśli chcesz.
04 - Przelej ciasto do formy i piecz ok. 35-40 minut. Po wystudzeniu przekrój je na równe części.
05 - Zblenduj 400 g malin i przetrzyj przez sitko, żeby nie było pestek. Dodaj cukier oraz cytrynę, podgrzej i gotuj dwie minuty. Namocz żelatynę, odciśnij wodę, rozpuść ją w ciepłym musie i zostaw, żeby przestygł.
06 - Zmiksuj mascarpone z cukrem. W osobnej misce śmietankę ubij na sztywno. Połącz obie masy, mieszając krótko i delikatnie. Na koniec dodaj pastę pistacjową i wanilię i jedynie wymieszaj do połączenia.
07 - Połóż pierwszy blat na talerz i zwilż syropem (woda z cukrem). Rozsmaruj 1/3 kremu, potem 1/3 musu.
08 - Drugi blat potraktuj tak samo: trochę syropu, trochę kremu, trochę musu. Powtórz czynność z kolejnym kawałkiem.
09 - Na końcu rozsmaruj resztę kremu na górze i bokach. Posyp malinami, pistacjami, listkami mięty. Na środku połóż porcję dżemu malinowego.

# Uwagi:

01 - Delikatny tort pistacjowy przełamany malinami i kremowym serkiem. Wspaniała propozycja na świętowanie w gronie bliskich!