Malinowy sernik na zimno (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Baza

01 - 2 łyżki drobno siekanych pistacji (opcjonalnie)
02 - 100 g roztopionego masła
03 - 200 g ciastek typu digestive, pokruszonych

→ Masa malinowa z pistacjami

04 - 70 g pistacji, świeżo posiekane
05 - 250 g kremowego twarożku
06 - 200 ml ubitej śmietanki (36%)
07 - 150 g malin, trochę odłożyć na ozdobienie
08 - 100 g cukru pudru
09 - 1 łyżeczka wanilii
10 - 2 łyżki soku z cytryny
11 - 5 g żelatyny, rozpuść w 2 łyżkach ciepłej wody

→ Górna warstwa waniliowa

12 - 1 łyżeczka wanilii
13 - 200 g serka kremowego
14 - 100 ml śmietanki, ubitej
15 - 3 g żelatyny (możesz pominąć jeśli nie chcesz)
16 - 50 g białej czekolady, roztopionej

→ Ozdoby na wierzch

17 - Parę posiekanych pistacji
18 - Kilka świeżych malin

# Sposób Przygotowania:

01 - Na początek dobrze zgnieć ciasteczka – blenderem albo za pomocą wałka. Wmieszaj gorące masło, dołóż pistacje jeśli masz ochotę. Przełóż to do tortownicy (około 20-22 cm), dociśnij i wygładź. Wstaw całość do chłodzenia podczas przygotowywania reszty.
02 - Wrzuć serek oraz cukier puder do miski i zmiksuj, aż będą kremowe. Dodaj śmietankę, wlej wanilię oraz wyciśnięty sok z cytryny, po czym chwilę ubij całość. Wmieszaj maliny (kilka możesz rozgnieść), dorzuć pistacje. Na końcu dodaj żelatynę i całość delikatnie zamieszaj. Przelej masę na schłodzony spód i schowaj ją do lodówki na godzinę lub dwie.
03 - Do drugiej miski wrzuć kremowy serek z białą czekoladą, wlej śmietankę i dodaj wanilię. Zmiksuj tylko przez chwilę, tyle by się połączyło. Teraz dołóż żelatynę, jeśli z niej korzystasz. Gotową masę delikatnie wylej na schłodzoną część z malinami. Wstaw do lodówki i poczekaj co najmniej 4 godziny, najlepiej na noc.
04 - Gdy już chcesz kroić, ułóż na wierzchu świeże maliny oraz posyp pistacjami. Krojenie pójdzie znacznie łatwiej ostrym i ciepłym nożem – wystarczy go zanurzyć w gorącej wodzie, żeby wszystko ładnie się odkleiło.

# Uwagi:

01 - Ciasto zostawisz spokojnie w lodówce przez trzy dni.
02 - Na smak zyskuje, gdy chwilę postoi w temperaturze pokojowej – wyjmij 15 minut przed jedzeniem.