Kusząca pistacjowa tarta (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto na spód

01 - 1 żółtko
02 - 100 g masła schłodzonego
03 - 200 g zwykłej mąki
04 - 1 duża łyżka zimnej wody
05 - 50 g drobnego cukru

→ Pistacjowa masa

06 - 100 g białej czekolady
07 - 200 g mascarpone
08 - 80 g pasty pistacjowej
09 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
10 - 150 ml kremówki 36%

→ Dodatki na wierzch

11 - 30 g posiekanych pistacji
12 - Garść świeżej mięty
13 - 100 g świeżych malin

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozsmaruj pistacjową masę na całkiem ostudzonym spodzie. Rozłóż maliny, potem posyp pistacjami i dorzuć miętę. Na końcu włóż całość na kilka godzin do lodówki, zanim to podasz.
02 - Rozpuść czekoladę w misce nad parą i zostaw do lekkiego ostygnięcia. Połącz mascarpone, pastę pistacjową i wanilię w misie miksera. Dodawaj powoli śmietankę i miksuj na puszysto. Na samym końcu wmieszaj ostudzoną czekoladę, już bez miksowania.
03 - Wsyp mąkę i cukier do miski, dodaj masło i żółtko. Zagnieć krótko, do połączenia składników, dolewając łyżkę wody. Kulę ciasta zawiń w folię, schowaj do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj, włóż do formy i piecz 10 minut bez obciążenia, potem 15 minut z czymś obciążającym w temperaturze 180 stopni.

# Uwagi:

01 - Pasta pistacjowa to nic innego jak zmielone uprażone pistacje z odrobiną oleju.
02 - Dodaj trochę karmelu z solą na wierzch, jeśli masz ochotę na słodko-słone klimaty.
03 - Jeśli nie lubisz malin, spokojnie użyj borówek, jeżyn albo truskawek.