Miękkie pierniczki z lukrem (Wersja Do Druku)

Delikatne pierniczki z miodem, korzenną nutą i gładkim lukrem – idealne na świąteczne chwile.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Ciasto

01 - 300 g mąki pszennej
02 - 100 g cukru pudru
03 - 1 jajko
04 - 80 g masła
05 - 120 g płynnego miodu
06 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
07 - 2 łyżki przyprawy do piernika

→ Lukier

08 - 200 g cukru pudru
09 - 3–4 łyżki gorącej wody
10 - 1 łyżka soku z cytryny

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Masło umieścić w małym garnku, podgrzać razem z miodem aż do całkowitego rozpuszczenia masła, zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia.
02 - W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika.
03 - Do suchych składników dodać lekko przestudzoną mieszankę miodowo-maślaną oraz wbić jajko, następnie wymieszać łyżką i zagnieść jednolite, miękkie ciasto.
04 - Z ciasta odrywać niewielkie porcje wielkości orzecha włoskiego, formować kulki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć dłonią.
05 - Blachę z pierniczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piec przez 10–12 minut, aż pierniczki lekko urosną i pozostaną miękkie po dotknięciu.
06 - Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika i odstawić pierniczki do całkowitego wystudzenia na metalowej kratce.
07 - Cukier puder przesiać do miski, dodać sok z cytryny i gorącą wodę, mieszać aż do uzyskania gładkiego lukru o średniej gęstości; w razie potrzeby dostosować konsystencję dodając wodę.
08 - Zimne pierniczki zanurzyć górną częścią w lukrze lub polać go łyżką, ułożyć na kratce i pozostawić do całkowitego zastygnięcia lukru.
09 - Po wyschnięciu lukru pierniczki przechowywać w szczelnym pojemniku.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Masło i miód należy podgrzewać delikatnie, aby nie doprowadzić do wrzenia.
02 - Ciasto powinno mieć miękką, ale nie klejącą się konsystencję.