01 -
Masło umieścić w małym garnku, podgrzać razem z miodem aż do całkowitego rozpuszczenia masła, zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia.
02 -
W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną oraz przyprawę do piernika.
03 -
Do suchych składników dodać lekko przestudzoną mieszankę miodowo-maślaną oraz wbić jajko, następnie wymieszać łyżką i zagnieść jednolite, miękkie ciasto.
04 -
Z ciasta odrywać niewielkie porcje wielkości orzecha włoskiego, formować kulki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć dłonią.
05 -
Blachę z pierniczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piec przez 10–12 minut, aż pierniczki lekko urosną i pozostaną miękkie po dotknięciu.
06 -
Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika i odstawić pierniczki do całkowitego wystudzenia na metalowej kratce.
07 -
Cukier puder przesiać do miski, dodać sok z cytryny i gorącą wodę, mieszać aż do uzyskania gładkiego lukru o średniej gęstości; w razie potrzeby dostosować konsystencję dodając wodę.
08 -
Zimne pierniczki zanurzyć górną częścią w lukrze lub polać go łyżką, ułożyć na kratce i pozostawić do całkowitego zastygnięcia lukru.
09 -
Po wyschnięciu lukru pierniczki przechowywać w szczelnym pojemniku.