→ Mięso i tłuszcze
01 -
450 g mielonej wołowiny (85% chudej)
02 -
60 g miękkiego masła
03 -
15 ml oliwy z oliwek (opcjonalnie)
→ Warzywa i przyprawy
04 -
1 mała cebula pokrojona w kostkę
05 -
2 ząbki czosnku posiekane
06 -
240 ml mrożonego groszku lub mieszanki warzywnej (opcjonalnie)
→ Sucha baza
07 -
15 ml koncentratu pomidorowego
08 -
130 g mąki pszennej (na kluski)
09 -
15 ml mąki uniwersalnej
10 -
15 ml proszku do pieczenia
11 -
3 g soli
→ Płyny i przyprawy
12 -
480 ml bulionu wołowego o niskiej zawartości soli
13 -
5 ml suszonego tymianku
14 -
5 ml papryki słodkiej
15 -
160 ml mleka (pełne lub 2%)
16 -
Sól i pieprz według uznania