01 -
Włącz piekarnik na 190°C żeby się porządnie rozgrzał.
02 -
Ziemniaki pokrój na plasterki grubości około 6 mm.
03 -
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek, smaż aż będą miękkie i pachnące.
04 -
Wsyp mielone mięso na patelnię, przypraw ziołami, papryką, solą i pieprzem, smaż aż równomiernie zbrązowieje.
05 -
Formę do pieczenia posmaruj tłuszczem i ułóż połowę ziemniaków na spodzie równomiernie.
06 -
Na ziemniakach rozprowadź połowę mięsa, posyp połową startego cheddara.
07 -
Nałóż kolejną warstwę ziemniaków i mięsa, obsyp resztą sera cheddar i wlej bulion oraz mleko równomiernie na wierzch.
08 -
Przykryj formę dokładnie folią aluminiową i piecz 35-40 minut.
09 -
Zdejmij folię, posyp wierzch parmezanem i piecz jeszcze około 10 minut, aż się ładnie zarumieni.
10 -
Daj zapiekance odpocząć 5 minut przed podaniem, udekoruj świeżą pietruszką.