01 -
Posmaruj wszystko polewą czekoladową, rozprowadź równą warstwę i schowaj do lodówki. Daj ciastu minimum 3 godziny w chłodzie, a najlepiej zostaw do rana.
02 -
Połóż pierwszy kakaowy blat na tacy. Rozsmaruj całą masę budyniową. Przykryj drugim blatem.
03 -
Podgrzej śmietankę i masło w garnku, nie gotuj. Wrzuć połamaną czekoladę, mieszaj aż wszystko się rozpuści i polewa będzie lśniąca.
04 -
Utrzyj masło na krem. Dodawaj po łyżce zimnego budyniu, nie przestając miksować. Na koniec wrzuć wanilię i wszystko wymieszaj.
05 -
Po ugotowaniu zdejmij budyń z ognia, nakryj folią spożywczą żeby nie zrobił się kożuch i zostaw do ostudzenia.
06 -
Budyniową mieszankę wlej do gotującego się mleka, szybko mieszaj i podgrzewaj parę minut na lekkim ogniu aż zgęstnieje.
07 -
Odmierz litr mleka. Około 200 ml wlej do kubka, wsyp budynie i rozmieszaj na gładko. Resztę mleka zagotuj razem z cukrem.
08 -
Obie części ciasta upiecz osobno w tej samej formie. 20-25 minut na każdy blat, do suchego patyczka. Odstaw na kratkę i daj im wystygnąć totalnie.
09 -
Na zmianę wsypuj suche składniki i dolewaj mleko do masy maślanej. Zacznij i skończ na suchych. Zrób z ciasta dwie równe części.
10 -
Utrzyj masło z cukrem na lekki krem przez 3-4 minuty. Wbijaj jajka jedno po drugim, nie przestawaj miksować. Dodaj wanilię.
11 -
Wsyp do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj dokładnie widelcem.
12 -
Nastaw piekarnik na 180°C. Formę wyłóż papierem do pieczenia, nie zapomnij o rogach.