Pyszne Milky Way ciasto (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto kakaowe (2 blaty)

01 - 3 jajka
02 - 150 g masła, miękkiego
03 - 180 g cukru
04 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
05 - 1/2 łyżeczki sody
06 - 80 g kakao
07 - 250 g mąki pszennej
08 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
09 - 150 ml mleka
10 - szczypta soli

→ Masa budyniowa

11 - 1 litr mleka
12 - 150 g cukru
13 - 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (3 x 40 g)
14 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
15 - 200 g masła o temp. pokojowej

→ Polewa czekoladowa

16 - 3 łyżki śmietanki 30% lub 36%
17 - 200 g czekolady deserowej
18 - 100 g masła

# Sposób Przygotowania:

01 - Posmaruj wszystko polewą czekoladową, rozprowadź równą warstwę i schowaj do lodówki. Daj ciastu minimum 3 godziny w chłodzie, a najlepiej zostaw do rana.
02 - Połóż pierwszy kakaowy blat na tacy. Rozsmaruj całą masę budyniową. Przykryj drugim blatem.
03 - Podgrzej śmietankę i masło w garnku, nie gotuj. Wrzuć połamaną czekoladę, mieszaj aż wszystko się rozpuści i polewa będzie lśniąca.
04 - Utrzyj masło na krem. Dodawaj po łyżce zimnego budyniu, nie przestając miksować. Na koniec wrzuć wanilię i wszystko wymieszaj.
05 - Po ugotowaniu zdejmij budyń z ognia, nakryj folią spożywczą żeby nie zrobił się kożuch i zostaw do ostudzenia.
06 - Budyniową mieszankę wlej do gotującego się mleka, szybko mieszaj i podgrzewaj parę minut na lekkim ogniu aż zgęstnieje.
07 - Odmierz litr mleka. Około 200 ml wlej do kubka, wsyp budynie i rozmieszaj na gładko. Resztę mleka zagotuj razem z cukrem.
08 - Obie części ciasta upiecz osobno w tej samej formie. 20-25 minut na każdy blat, do suchego patyczka. Odstaw na kratkę i daj im wystygnąć totalnie.
09 - Na zmianę wsypuj suche składniki i dolewaj mleko do masy maślanej. Zacznij i skończ na suchych. Zrób z ciasta dwie równe części.
10 - Utrzyj masło z cukrem na lekki krem przez 3-4 minuty. Wbijaj jajka jedno po drugim, nie przestawaj miksować. Dodaj wanilię.
11 - Wsyp do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszaj dokładnie widelcem.
12 - Nastaw piekarnik na 180°C. Formę wyłóż papierem do pieczenia, nie zapomnij o rogach.

# Uwagi:

01 - Najlepiej zjadać po nocy w lodówce – wtedy wszystko fajnie się skleja.
02 - Przed stężeniem polewy możesz posypać wierzch posiekaną czekoladą albo wiórkami kokosowymi.