Mini Czekoladowe Serniczki (Wersja Do Druku)

Mini serniczki z Oreo i gładką czekoladą do zrobienia w mniej niż godzinę.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Spód

01 - 115 g roztopionego niesolonego masła
02 - 150 g rozkruszonych ciastek Oreo

→ Masa

03 - 160 ml kwaśnej śmietany
04 - 120 ml gęstej śmietanki kremówki w temperaturze pokojowej
05 - 200 g posiekanej półsłodkiej czekolady
06 - 135 g białego cukru
07 - 450 g kremowego serka tłustego w temperaturze pokojowej
08 - 5 g naturalnego proszku kakaowego bez cukru
09 - 2 duże jajka i 2 żółtka w temperaturze pokojowej
10 - 5 ml ekstraktu waniliowego

→ Ganache

11 - 240 ml kremówki
12 - 340 g półsłodkiej czekolady posiekanej

→ Do ozdoby

13 - Starta czekolada do posypania (opcjonalnie)

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Wymieszaj dokładnie roztopione masło z pokruszonymi Oreo. Następnie mocno wciśnij je na dno formy na muffiny wyłożonej papilotkami.
02 - Roztop czekoladę i odstaw. W robocie lub misce ubij serek z kwaśną śmietaną, cukrem oraz kakao na gładką masę. Dodaj jajka i żółtka, potem śmietankę i wanilię. Na końcu wmieszaj czekoladę i dobrze wymieszaj. Nakładaj masę na gotowy spód.
03 - Wstaw do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i piecz przez 20-25 minut, aż masa stężeje, ale w środku będzie jeszcze lekko miękka.
04 - Podgrzej kremówkę prawie do wrzenia i zalej nią posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
05 - Polej ganache równomiernie na serniczki. Do dekoracji użyj startego kakao, jeśli chcesz. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny, żeby dobrze się schłodziły.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Pamiętaj, żeby serek i jajka miały temperaturę pokojową. Wtedy masa będzie gładka, bez grudek.
02 - Wybierz dobrej jakości półsłodką czekoladę, bo to podkręci smak.
03 - Chłodzenie przez kilka godzin lub całą noc da najlepszą konsystencję i smak.