Malinowe Placki z Miodem (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Co potrzebujesz

01 - 2 jajka
02 - 40 g masła do smażenia
03 - 2 duże jabłka, najlepiej szara reneta albo antonówka
04 - 120 g mąki pszennej
05 - 100 ml mleka
06 - 2 łyżki cukru
07 - szczypta soli
08 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
09 - 1/2 łyżeczki cynamonu
10 - 1 łyżeczka cukru waniliowego

→ Dodatki

11 - 4 łyżki miodu
12 - kilka listków świeżej mięty
13 - 200 g malin świeżych
14 - cukier puder na wierzch (jeśli chcesz)

# Sposób Przygotowania:

01 - Wyłóż placki na talerz, polej miodem i ułóż na nich maliny oraz mięte. Cukier puder możesz wsypać na samą górę.
02 - Wrzuć trochę masła na patelnię. Nałóż łyżką porcje i lekko je spłaszcz. Podsmaż na średnim ogniu z każdej strony, aż zbrązowieją – zwykle 2–3 minuty wystarczą. Kiedy się zezłocą, przełóż na papierowy ręcznik by pozbyć się tłuszczu.
03 - W misce rozmieszaj cukier, waniliowy cukier i jajka. Dolej mleko i wymieszaj dokładnie. Wsyp mąkę razem z solą, proszkiem do pieczenia i cynamonem – całość dokładnie rozmieszaj, żeby nie powstały grudki. Na końcu dorzuć pokrojone jabłka.
04 - Obierz jabłka i pokrój je na małe kawałki, kostki nie większe niż 1 cm. Jeśli masz cytrynę, możesz lekko skropić, żeby nie ściemniały.

# Uwagi:

01 - Te placki są najlepsze zaraz po usmażeniu – chrupiąca skórka i mięciutki środek z kawałkami jabłek to czysta rozkosz.