01 -
Ugotuj makaron w osolonej wodzie tak, by był lekko twardy, odcedź i odstaw na bok.
02 -
Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Kurczaka posól, popieprz i posyp ziołami. Smaż aż mięso się zarumieni i będzie miękkie, ok. 5–7 minut. Odłóż na talerz.
03 -
Na tej samej patelni zeszklij posiekany czosnek, zajmie to mniej więcej minutę.
04 -
Wlej passatę i zagotuj. Gotuj 5 minut, by smaki się przegryzły.
05 -
Wlej śmietanę i duś 2–3 minuty, aż sos zgęstnieje i stanie się kremowy.
06 -
Wrzuć mięso z powrotem na patelnię i wymieszaj dobrze z sosem.
07 -
Dodaj odsączony makaron i delikatnie wymieszaj, by sos pokrył całość.
08 -
Posyp mozzarellą i parmezanem, mieszaj aż sery się roztopią i zrobi się kremowo.
09 -
Zdejmij z ognia, posyp świeżą bazylią i ewentualnie płatkami chili. Podawaj od razu.