01 -
Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
02 -
Nasmaruj tortownicę masłem lub innym tłuszczem.
03 -
Masło połącz z cukrem i ubijaj, aż będzie gładkie.
04 -
Wbij jajka i wsyp cynamon, mieszaj przez około 3 minuty.
05 -
Mąkę, proszek do pieczenia i orzechy laskowe wymieszaj w osobnej misce.
06 -
Do masy mącznej dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj.
07 -
Przełóż ciasto do przygotowanej tortownicy i wyrównaj.
08 -
Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
09 -
Rozłóż plasterki gruszek blisko siebie na wierzchu ciasta.
10 -
Delikatnie wciśnij gruszki w ciasto.
11 -
Posyp płatkami migdałów, równomiernie po wierzchu.
12 -
Piecz około 55 minut, aż będzie złociste.
13 -
Po 40 minutach sprawdź, czy się nie przypieka. Jeśli tak, zakryj folią aluminiową.
14 -
Pozostaw do ostygnięcia, a następnie posyp cukrem pudrem.