01 -
Ustaw piekarnik na 190 stopni Celsjusza. Przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia, i odstaw na później.
02 -
W dużej misce wymieszaj masło z obiema cukrami, aż uzyskasz gładką konsystencję, co zajmie około 2-3 minut. Następnie dodaj jajka i wanilię, miksując, aż masa będzie jednolita.
03 -
Używając blendera lub robota kuchennego, lekko zmiksuj płatki owsiane z czekoladą mleczną, aby uzyskać drobniejsze kawałki. Nie miel na drobny proszek, tylko lekko je rozdrobnić.
04 -
Dodaj do masy składniki suche: płatki owsiane z czekoladą, mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Wymieszaj ręcznie, aż wszystko się połączy. Na koniec delikatnie wmieszaj kropelki czekoladowe oraz orzechy włoskie.
05 -
Łyżką stołową lub specjalną szpatułką rozkładaj porcje ciasta na blasze, zachowując odstęp około 5 cm. Piecz przez 10-12 minut, aż brzegi ciastek lekko się zarumienią.
06 -
Wyjmij upieczone ciasteczka z piekarnika i pozwól im ostygnąć na metalowej kratce.