01 -
Do dużej miski wsyp mąkę, suche drożdże, cukier, cukier waniliowy i sól. Dodaj jajka oraz mleko i dokładnie wymieszaj łyżką, aż masa będzie gładka i jednolita.
02 -
Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc (do 24 godzin), aby ciasto mogło odpowiednio wyrosnąć.
03 -
Wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw na blacie na około godzinę, by osiągnęło temperaturę pokojową.
04 -
Na patelni rozgrzej olej. Łyżkę posmaruj olejem, nabierz porcję ciasta i formuj placuszki. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
05 -
Usmażone racuchy odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
06 -
Podawaj oprószone cukrem pudrem jako słodką przekąskę na Wigilię.