Papryki z farszem (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Nadzienie

01 - 1 łyżka pasty pomidorowej
02 - 1½ szklanki ugotowanego brązowego ryżu
03 - 14,5 uncji krojonych pomidorów z puszki
04 - 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
05 - 1 łyżeczka suszonych oregano
06 - 1 funt mielonej chudej wołowiny
07 - Sól morska i pieprz do smaku
08 - 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
09 - 1 łyżka wędzonej papryki
10 - 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek extra virgin

→ Papryki i wierzch

11 - 7 dużych papryk, z odciętymi wierzchołkami i usuniętym środkiem
12 - 1 szklanka startego sera cheddar lub ementaler
13 - Świeżo posiekana pietruszka do dekoracji

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C i ustaw 7 dużych papryk otworami do góry w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce z brzegiem.
02 - Rozgrzej 2 łyżki oleju na dużej patelni na średnim ogniu. Podsmaż cebulę, aż stanie się miękka, następnie dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę.
03 - Dodaj mieloną wołowinę na patelnię i gotuj przez około 5-6 minut, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką. Wmieszaj ugotowany ryż, krojone pomidory z puszki, pastę pomidorową, oregano oraz wędzoną paprykę. Gotuj jeszcze 4-5 minut, aż sos lekko się zredukuje. Dopraw do smaku solą morską i pieprzem.
04 - Wypełnij każdą paprykę przygotowanym nadzieniem i piecz przez mniej więcej 12 minut, aż będą prawie miękkie.
05 - Posyp każdą paprykę startym serem i piecz jeszcze 5-7 minut, aż ser się roztopi. Przed podaniem udekoruj świeżo posiekaną pietruszką.

# Uwagi:

01 - Quinoa lub ryż kalafiorowy mogą zastąpić brązowy ryż, jeśli preferujesz mniej węglowodanów. Mielony indyk może być użyty zamiast wołowiny. Lżejszym wyborem będzie niskotłuszczowy starty ser.
02 - Resztki można przechowywać w lodówce do 5 dni. Ogrzej w kuchence mikrofalowej lub zamroź na maksymalnie 3 miesiące.