Sałatka penne z fetą (Wersja Do Druku)

Makaron penne z fetą, żurawiną, orzechami, szpinakiem i cytrusowym sosem pomarańczowym to świetny lekki posiłek.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Makaron i ser

01 - 120 g sera feta pokruszonego
02 - 227 g makaronu penne

→ Orzechy i owoce

03 - 30 g orzechów włoskich uprażonych i posiekanych
04 - 75 g suszonych żurawin

→ Warzywa

05 - 40 g czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
06 - 60 g młodego szpinaku

→ Sos

07 - 60 ml świeżego soku pomarańczowego
08 - 5 ml musztardy Dijon
09 - 30 ml oliwy z oliwek
10 - 15 ml miodu
11 - 2,5 g soli
12 - 1,25 g czarnego pieprzu

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Zagotuj dużą ilość osolonej wody. Wrzuć penne i gotuj do miękkości, ale z lekkim oporem. Odcedź i przepłucz zimną wodą. Odstaw na bok.
02 - W małej misce wymieszaj sok pomarańczowy, oliwę, miód, musztardę, sól i pieprz aż uzyskasz jednolity sos.
03 - W dużej misce zmieszaj penne, pokruszoną fetę, suszone żurawiny, orzechy, szpinak i cieniutkie plasterki cebuli.
04 - Skrop sałatkę sosem i delikatnie wszystko wymieszaj, żeby składniki dobrze się połączyły.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Jeśli chcesz wersję wegetariańską, wybierz fetę z podpuszczką roślinną. Resztki przechowuj w zamkniętym pojemniku do 3 dni w lodówce.