01 -
W dużej misce połącz oliwę z oliwek, rozpuszczone masło oraz miód. Dodaj słodką paprykę, wędzoną paprykę, pieprz, sól, majeranek, gałkę muszkatołową, czosnek granulowany oraz ostrą paprykę (opcjonalnie). Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita, gęsta marynata.
02 -
Udka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż do miski z marynatą i obtocz każdy kawałek mięsa w przyprawach. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 60 minut. Ząbki czosnku pozostaw w łupinkach.
03 -
Piekarnik nagrzej do 190°C (tryb góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść mięso na blasze skórą do góry i rozłóż między kawałkami nieobrane ząbki czosnku. Pozostałą marynatę wylej na udo.
04 -
Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 35 minut. Następnie wyjmij blachę i polej mięso powstałym sosem za pomocą pędzla lub łyżki. Zwiększ temperaturę do 200°C i piecz kolejne 20-25 minut, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca, a mięso miękkie. Pod koniec czosnek stanie się kremowy w środku.
05 -
Upieczone udka przełóż na półmisek wraz z pieczonym czosnkiem. Polej częścią sosu z blachy, a pozostały sos podaj oddzielnie w małej miseczce. Można posypać danie drobno posiekaną natką pietruszki.