Pieczone udka w marynacie świątecznej (Wersja Do Druku)

Soczyste pieczone udka kurczaka z aromatyczną, świąteczną marynatą z przypraw i miodem.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Mięso

01 - 10 udek z kurczaka (pałki)
02 - 10 ząbków czosnku w łupinkach

→ Marynata świąteczna

03 - 3 łyżki oliwy z oliwek
04 - 1 łyżka masła rozpuszczonego
05 - 1 łyżka miodu
06 - 1 łyżka słodkiej papryki
07 - 1 łyżeczka wędzonej papryki
08 - 1 łyżeczka pieprzu czarnego
09 - 1½ łyżeczki soli
10 - 1 łyżeczka majeranku
11 - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
12 - 1 łyżeczka czosnku granulowanego
13 - ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - W dużej misce połącz oliwę z oliwek, rozpuszczone masło oraz miód. Dodaj słodką paprykę, wędzoną paprykę, pieprz, sól, majeranek, gałkę muszkatołową, czosnek granulowany oraz ostrą paprykę (opcjonalnie). Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita, gęsta marynata.
02 - Udka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż do miski z marynatą i obtocz każdy kawałek mięsa w przyprawach. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 60 minut. Ząbki czosnku pozostaw w łupinkach.
03 - Piekarnik nagrzej do 190°C (tryb góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść mięso na blasze skórą do góry i rozłóż między kawałkami nieobrane ząbki czosnku. Pozostałą marynatę wylej na udo.
04 - Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 35 minut. Następnie wyjmij blachę i polej mięso powstałym sosem za pomocą pędzla lub łyżki. Zwiększ temperaturę do 200°C i piecz kolejne 20-25 minut, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca, a mięso miękkie. Pod koniec czosnek stanie się kremowy w środku.
05 - Upieczone udka przełóż na półmisek wraz z pieczonym czosnkiem. Polej częścią sosu z blachy, a pozostały sos podaj oddzielnie w małej miseczce. Można posypać danie drobno posiekaną natką pietruszki.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Udka można marynować nawet do 12 godzin dla intensywniejszego aromatu.