01 -
W rondelku podgrzać masło, miód oraz cukier puder na małym ogniu, mieszając do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Zdjąć z ognia i ostudzić.
02 -
Przesiać mąkę do dużej miski, dodać sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika oraz sól i dokładnie wymieszać.
03 -
Do suchych składników wlać ciepłą (nie gorącą) masę miodową i dodać jajko. Mieszać łyżką, a następnie wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
04 -
Uformować kulę z ciasta, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę, aby stwardniało i ułatwiło wałkowanie.
05 -
Rozwałkować schłodzone ciasto na grubość 3–4 mm. Za pomocą foremek wycinać domki, wykonując w górnej części otwór na słomkę, jeśli mają być zawieszkami.
06 -
Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 10–12 minut do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
07 -
Do miski wlać białko jaja, stopniowo dodawać cukier puder, miksując na niskich obrotach aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy.
08 -
Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić wystudzone pierniczki, rysując kontury domków, okna, drzwi oraz dachy. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia.