01 -
Masło umieścić w rondelku, dodać miód i podgrzewać na niskim ogniu, aż składniki się połączą i masło całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia i ostudzić.
02 -
W misce wymieszać mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika oraz sodę. Dodać przestudzoną masę maślano-miodową i jajko. Wymieszać łyżką, następnie wyrobić ręcznie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
03 -
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Wykrawać okrągłe kształty foremką. Połowę pozostawić w całości, w drugiej połowie wyciąć otwór w kształcie serduszka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
04 -
Piekarnik nagrzać do 180°C (góra-dół). Piec pierniczki przez 10-12 minut do lekkiego wyrośnięcia i miękkości. Po upieczeniu przestudzić na kratce.
05 -
Dżem przełożyć do woreczka cukierniczego lub użyć łyżeczki. Na pełne pierniczki nałożyć dżem, pozostawiając margines przy brzegach. Przykryć pierniczkami z wyciętym otworem i delikatnie docisnąć, aby wyrównać nadzienie.
06 -
Czekoladę posiekać, rozpuścić w misce nad parą wodną, dodać olej i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji.
07 -
Pierniczki zanurzać górną częścią w polewie lub polać łyżką. Odkładać na kratkę, by polewa zastygła równomiernie.
08 -
Pozostawić pierniczki w temperaturze pokojowej aż polewa całkowicie stwardnieje, następnie przechowywać w szczelnym pojemniku.