Piernik Milky Way klasyczny (Wersja Do Druku)

Wilgotny piernik Milky Way z kremem waniliowo-czekoladowym i intensywnymi przyprawami.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Blaty piernikowe

01 - 200 g miękkiego masła
02 - 200 g cukru trzcinowego
03 - 4 żółtka
04 - 2 łyżki miodu
05 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
06 - 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
07 - 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
08 - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
09 - 360 g mąki pszennej plus do podsypywania

→ Krem Milky Way

10 - 200 g miękkiego masła
11 - 530 g słodzonego mleka skondensowanego
12 - 250 g serka mascarpone
13 - Ziarenka z 1 laski wanilii
14 - 150 g pełnotłustego mleka w proszku

→ Polewa czekoladowa

15 - 100 g mlecznej czekolady
16 - 30 g gorzkiej czekolady
17 - 80-100 g śmietanki słodkiej lub mleka
18 - 50 g białej czekolady
19 - 50 g śmietanki słodkiej lub mleka

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Miękkie masło utrzyj z cukrem trzcinowym na puszystą masę za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Stopniowo dodawaj żółtka, miksując po każdym dodaniu, następnie połącz z miodem. Dodaj mąkę pszenną wymieszaną z sodą i przyprawami, miksuj krótko do połączenia składników. Wyłóż ciasto na podsypaną mąką powierzchnię i chwilę wyrabiaj. Podziel na 3 równe części.
02 - Każdą część cienko rozwałkuj i wyłóż na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko nakłuj powierzchnię widelcem. Piecz blaty przez około 20 minut w temperaturze 180°C (góra-dół, bez termoobiegu) na środkowym poziomie piekarnika, aż nabiorą intensywnego, złotego koloru. Po upieczeniu pozostaw do lekkiego ostudzenia, aż blaty stwardnieją, następnie delikatnie zdejmij z blachy.
03 - Miękkie masło ubij na puszystą masę mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Stopniowo dodawaj skondensowane mleko słodzone, miksując po każdej porcji do uzyskania jednolitego kremu. Dodaj mascarpone i ponownie wymieszaj. Wsyp mleko w proszku oraz dodaj ziarenka wanilii, miksuj do uzyskania gęstego i jednolitego kremu.
04 - W rondelku lub kąpieli wodnej rozpuść mleczną i gorzką czekoladę wraz z 80-100 g śmietanki lub mleka, mieszając do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji. W osobnym naczyniu rozpuść białą czekoladę ze 50 g śmietanki lub mleka, by uzyskać płynną polewę do dekoracji.
05 - Krem podziel na dwie części, odłóż 2 czubate łyżki na później. Pierwszy blat ułóż na podkładzie i posmaruj jedną częścią kremu, wyrównaj. Nałóż drugi blat i rozsmaruj drugą część kremu. Połóż trzeci blat, rozprowadź odłożony krem i wygładź powierzchnię.
06 - Wylej na wierzch ciemną polewę, po około 5 minutach wykonaj dekoracyjne zygzaki z białej, rozpuszczonej czekolady. Odstaw do przestudzenia w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc, nie do lodówki. Po tym czasie, gdy ciasto zmięknie, przełóż je do lodówki na chłodzenie.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Ciasta nie należy piec z termoobiegiem, by blaty nie przypaliły się. Krem i masło powinny mieć temperaturę pokojową dla uzyskania najlepszej konsystencji.