01 -
Miękkie masło utrzyj z cukrem trzcinowym na puszystą masę za pomocą miksera na najwyższych obrotach. Stopniowo dodawaj żółtka, miksując po każdym dodaniu, następnie połącz z miodem. Dodaj mąkę pszenną wymieszaną z sodą i przyprawami, miksuj krótko do połączenia składników. Wyłóż ciasto na podsypaną mąką powierzchnię i chwilę wyrabiaj. Podziel na 3 równe części.
02 -
Każdą część cienko rozwałkuj i wyłóż na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko nakłuj powierzchnię widelcem. Piecz blaty przez około 20 minut w temperaturze 180°C (góra-dół, bez termoobiegu) na środkowym poziomie piekarnika, aż nabiorą intensywnego, złotego koloru. Po upieczeniu pozostaw do lekkiego ostudzenia, aż blaty stwardnieją, następnie delikatnie zdejmij z blachy.
03 -
Miękkie masło ubij na puszystą masę mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Stopniowo dodawaj skondensowane mleko słodzone, miksując po każdej porcji do uzyskania jednolitego kremu. Dodaj mascarpone i ponownie wymieszaj. Wsyp mleko w proszku oraz dodaj ziarenka wanilii, miksuj do uzyskania gęstego i jednolitego kremu.
04 -
W rondelku lub kąpieli wodnej rozpuść mleczną i gorzką czekoladę wraz z 80-100 g śmietanki lub mleka, mieszając do uzyskania gładkiej i aksamitnej konsystencji. W osobnym naczyniu rozpuść białą czekoladę ze 50 g śmietanki lub mleka, by uzyskać płynną polewę do dekoracji.
05 -
Krem podziel na dwie części, odłóż 2 czubate łyżki na później. Pierwszy blat ułóż na podkładzie i posmaruj jedną częścią kremu, wyrównaj. Nałóż drugi blat i rozsmaruj drugą część kremu. Połóż trzeci blat, rozprowadź odłożony krem i wygładź powierzchnię.
06 -
Wylej na wierzch ciemną polewę, po około 5 minutach wykonaj dekoracyjne zygzaki z białej, rozpuszczonej czekolady. Odstaw do przestudzenia w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc, nie do lodówki. Po tym czasie, gdy ciasto zmięknie, przełóż je do lodówki na chłodzenie.