Piersi kurczaka ze szpinakiem (Wersja Do Druku)

Soczyste piersi kurczaka z nadzieniem ze szpinaku i sera, zapiekane do chrupkości.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Mięso

01 - 2-3 piersi kurczaka

→ Farsz szpinakowy

02 - 90 g świeżego szpinaku
03 - 1-2 ząbki czosnku
04 - 1-2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
05 - 75 g sera ricotta

→ Dodatki i przyprawy

06 - 2 garście tartego sera cheddar
07 - 1 łyżka oliwy
08 - mielona papryka słodka i ostra
09 - szczypta mielonego imbiru
10 - szczypta kurkumy
11 - szczypta curry
12 - sól i pieprz do smaku

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni, dodaj szpinak i smaż, aż zmniejszy objętość. Na koniec dodaj przeciśnięty czosnek oraz posiekane suszone pomidory, smaż jeszcze chwilę.
02 - Do szpinaku dodaj 2 łyżki sera ricotta, podgrzewaj mieszając aż ser się rozpuści i połączy z farszem. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do przestudzenia.
03 - Piersi kurczaka nacinaj co około 2 cm tworząc kieszonki. Natrzyj solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz szczyptami imbiru, kurkumy i curry. Skrop oliwą i dokładnie wmasuj przyprawy.
04 - Farsz szpinakowy włóż do nacięć w piersiach kurczaka, dokładnie wypełniając kieszonki.
05 - Ułóż nadziane piersi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.
06 - Posyp piersi tartym serem cheddar i kontynuuj pieczenie przez 10-15 minut, aż ser się roztopi, a mięso będzie w pełni upieczone.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Piersi kurczaka należy naciąć równomiernie, aby farsz dobrze się rozłożył, a mięso zachowało soczystość.