01 -
Rozgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni, dodaj szpinak i smaż, aż zmniejszy objętość. Na koniec dodaj przeciśnięty czosnek oraz posiekane suszone pomidory, smaż jeszcze chwilę.
02 -
Do szpinaku dodaj 2 łyżki sera ricotta, podgrzewaj mieszając aż ser się rozpuści i połączy z farszem. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do przestudzenia.
03 -
Piersi kurczaka nacinaj co około 2 cm tworząc kieszonki. Natrzyj solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz szczyptami imbiru, kurkumy i curry. Skrop oliwą i dokładnie wmasuj przyprawy.
04 -
Farsz szpinakowy włóż do nacięć w piersiach kurczaka, dokładnie wypełniając kieszonki.
05 -
Ułóż nadziane piersi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.
06 -
Posyp piersi tartym serem cheddar i kontynuuj pieczenie przez 10-15 minut, aż ser się roztopi, a mięso będzie w pełni upieczone.