01 -
Rozdrobnij filety kurczaka na kawałki o równych rozmiarach, aby równomiernie się usmażyły. Wrzuć je do miski, dodaj olej, granulowany czosnek, proszek cebulowy, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie i odstaw na minimum 30 minut, żeby nabrały smaku.
02 -
W małej miseczce dokładnie wymieszaj majonez, słodki sos chili, sos sriracha, miód, ocet ryżowy i szczyptę soli. Dopasuj ilość srirachy do swoich preferencji smakowych. Odstaw gotowy sos na bok.
03 -
Nadziewaj kawałki zamarynowanego kurczaka na patyczki, układając je ściśle, ale nie za mocno, aby równomiernie się upiekły. Zostaw nieco miejsca między kawałkami, żeby ciepło dobrze docierało do mięsa.
04 -
Rozgrzej grill do średnio-wysokiej temperatury. Układaj przygotowane szaszłyki na ruszcie i grilluj przez około 3-4 minuty z każdej strony. Obracaj je co jakiś czas, aż wewnętrzna temperatura mięsa osiągnie 74°C.
05 -
Podawaj gotowe szaszłyki z polewą z sosu Bang Bang albo jako dodatek do maczania. W razie chęci posyp sezamem, zieloną cebulką lub kolendrą dla ozdoby.