Harissa z ciecierzycą (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 330 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół.
02 - 1 ½ łyżki oliwy z oliwek.
03 - 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę.
04 - 4 ząbki czosnku, drobno posiekane.
05 - 2 łyżki pasty harissa.
06 - ½ łyżeczki wędzonej papryki.
07 - ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego.
08 - ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku.
09 - 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie).
10 - 400 g ciecierzycy z puszki, odsączonej.
11 - 240 ml mleka kokosowego.
12 - 60 g świeżego szpinaku lub jarmużu.
13 - Sól i pieprz do smaku.
14 - Ulubione zioła włoskie do smaku.

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ułóż pomidorki koktajlowe na blasze, skrop oliwą, dopraw i piecz przez 25-30 minut.
02 - Rozgrzej oliwę na dużej patelni i podsmaż cebulę przez 3-4 minuty.
03 - Wrzuć czosnek i smaż jeszcze minutę.
04 - Dodaj upieczone pomidory, pastę harissa, przyprawy i ciecierzycę. Wymieszaj dokładnie.
05 - Gotuj całość na małym ogniu przez 1-2 minuty.
06 - Dodaj mleko kokosowe i podgrzewaj na średnim ogniu, aż się nieco zredukuje.
07 - Wymieszaj szpinak i gotuj dodatkowe 2 minuty, aż zmięknie.
08 - Podawaj danie udekorowane dodatkowym mlekiem kokosowym.

# Uwagi:

01 - Ostrość można dostosować, używając mniej pasty harissa, jeśli wolisz łagodniejszy smak.
02 - Konsystencję możesz zmienić, dolewając więcej mleka roślinnego lub gotując dłużej.