01 -
Włącz piekarnik na 230°C. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia.
02 -
Wrzuć kawałki łososia do dużej miski. Polej oliwą i delikatnie wymieszaj, żeby się równomiernie obtoczyły.
03 -
Posyp łososia czosnkiem, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Jeszcze raz delikatnie wymieszaj, żeby wszystkie kawałki były solidnie przyprawione.
04 -
Przełóż rybę na przygotowaną blachę. Ułóż kawałki pojedynczo, żeby dobrze się upiekły.
05 -
Wstaw do gorącego pieca na około 10 minut, aż łosoś będzie częściowo upieczony.
06 -
Wyjmij blachę z piekarnika i zbierz kawałki łososia w jedno miejsce. Polej je pikantnym miodem i delikatnie wymieszaj, aby dobrze je pokryć.
07 -
Rozłóż łososia z powrotem na blasze pojedynczą warstwą. Włącz grill i pilnuj, by się ładnie zarumienił, ale nie przypalił.
08 -
Wyjmij z pieca i serwuj od razu. Dobierz do tego ryż, awokado i ogórka, a w razie potrzeby dopraw dodatkową porcją miodu.