Kolorowe ciasto pizza piknik (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto

01 - 1/2 łyżeczki pieprzu
02 - 1 łyżeczka soli
03 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
04 - 125 ml oleju rzepakowego (około pół szklanki)
05 - 250 ml mleka (szklanka)
06 - 4 jajka
07 - 300 g mąki pszennej (to mniej więcej dwie szklanki)

→ Dodatki warzywne

08 - 1 pęczek szczypiorku, posiekany na drobno
09 - 1 pęczek natki pietruszki, posiekany drobno
10 - 80 g zielonego groszku mrożonego, już rozmrożonego
11 - 1 mała cukinia, starta na małych oczkach
12 - 1 marchew, starta na małych oczkach
13 - 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
14 - 1 cebula, bardzo drobno posiekana
15 - 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
16 - 1 czerwona papryka, posiekana w drobną kostkę

→ Dodatki serowo-wędliniarskie

17 - 100 g szynki lub drobnej kiełbasy, pokrojonej w kostkę (jak lubisz)
18 - 200 g sera żółtego (mix, gouda lub cheddar), zetrzyj na tarce

→ Przyprawy

19 - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
20 - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
21 - 1 łyżeczka suszonej bazylii
22 - 1 łyżeczka suszonego oregano

→ Do formy

23 - Trochę masła do wysmarowania formy
24 - Bułka tarta do obsypania lub kawałek papieru do pieczenia

# Sposób Przygotowania:

01 - Gdy ciasto się już upiecze, daj mu minimum 10 minut na odpoczynek poza piekarnikiem. Ostrożnie wyjmij z formy, ułóż na kratce i pozwól mu jeszcze przestygnąć. Pokrój na kawałki jak chcesz i podawaj na ciepło albo na zimno. Świetnie pasuje tu lekki sos jogurtowy ziołowy lub pomidorowy.
02 - Masę przelej do formy i posyp resztą sera żółtego. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez mniej więcej 45-50 minut. Sprawdź patyczkiem, czy środek nie jest mokry. Jeśli wierzch za bardzo się zrumieni, po prostu lekko przykryj folią aluminiową.
03 - Wymieszaj w misce starty ser (większość – zostaw trochę na posypanie), warzywa i wędlinę (jeśli używasz). Wsyp wszystkie przyprawy i mieszaj ciasto aż wszystko się dobrze połączy.
04 - Wbij jajka do dużej miski, roztrzep je trzepaczką. Wlej mleko oraz olej i wszystko połącz. Teraz wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Miksuj do momentu aż nie będzie grudek.
05 - Obierz i umyj warzywa. Papryki drobno pokrój w kostkę, cebulę i czosnek również bardzo drobno posiekaj. Marchew i cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Groszek odmroź i osusz na ręczniku papierowym. Natkę oraz szczypiorek pokrój drobno.
06 - Nastaw piekarnik na 180°C. Formę (około 25 x 10 cm) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą albo wyłóż papierem do pieczenia.

# Uwagi:

01 - To ciasto pizzzowe sprawdzi się super zamiast bułek na wycieczkę albo do pracy. Przechowasz je bez problemu nawet dzień wcześniej i zawsze ma dużo smaku.
02 - Sprawdzi się i na zimno, i na ciepło. Dlatego wszędzie dobrze je mieć – na pikniku, w podróży, w trasie.