Kremowy sernik z malinami (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Podstawa

01 - 100 g płynnego masła
02 - 2 łyżki pokrojonych pistacji (można pominąć)
03 - 200 g chrupiących, drobno pokruszonych herbatników (użyj popularnych typu petitki, jeśli digestive są niedostępne)

→ Różowo-zielona masa

04 - 70 g grubo siekanych pistacji
05 - 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
06 - 1 łyżeczka naturalnej ekstrakcji wanilii
07 - 5 g żelatyny w proszku (lub 3 listki) w 2 łyżkach ciepłej wody, już rozpuszczona
08 - 150 g malin (kilka zostaw na później do dekoracji)
09 - 100 g drobnego cukru
10 - 200 ml śmietany 30-36% do ubijania
11 - 250 g kremowego serka typu Philadelphia

→ Kremowa górna warstwa

12 - 3 g żelatyny (opcjonalnie, by masa była bardziej zwarta)
13 - 1 łyżeczka aromatu waniliowego
14 - 50 g białej czekolady, wcześniej rozpuszczonej
15 - 100 ml gęstej śmietanki (36%)
16 - 200 g delikatnego serka śniadaniowego

→ Na wierzch

17 - Parę świeżych malin
18 - Trochę posiekanych pistacji

# Sposób Przygotowania:

01 - Wysyp herbatniki do miski, a potem rozgnieć je na piasek wałkiem lub w melakserze. Dodaj rozpuszczone masło, potem pistacje jeśli je masz i wszystko dokładnie połącz. Masę przełóż do formy (20-22 cm), dociśnij i wygładź. Włóż do lodówki, niech stwardnieje, a ty przejdź do kolejnych czynności.
02 - Do miski wrzuć serek i cukier i miksuj, aż zrobi się miękko. Dołóż śmietanę, wanilię, sok z cytryny i chwilę ubijaj, aż masa zgęstnieje. Pistacje i maliny wrzuć na końcu – część malin możesz zgnieść. Rozpuszczoną żelatynę wmieszaj delikatnie. Gotową mieszankę wyłóż na schłodzony spód i wstaw na 1-2 godziny do lodówki.
03 - Zmiksuj serek z białą czekoladą. Następnie wlej śmietankę i wanilię, zmiksuj krótko. Jeżeli chcesz, teraz dodaj żelatynę. Rozprowadź równą warstwę na wcześniej przygotowanej masie malinowej. Schowaj do lodówki na minimum 4 godziny, dłużej – lepiej.
04 - Przed podaniem porozkładaj maliny i posyp pistacjami na wierzchu. Najłatwiej będzie pokroić deser ostrym nożem namoczonym w gorącej wodzie.

# Uwagi:

01 - Ciasto można przechowywać w lodówce do trzech dni.
02 - Najlepiej smakuje po około kwadransie od wyjęcia z lodówki.