01 -
Wsyp mąkę do dużej miski, dorzuć drożdże, sól, cukier, oregano i czosnek. Wlej ciepłą wodę i olej. Wymieszaj na gładką masę. Jeśli jest zbyt klejące, dodaj trochę mąki. Zagniataj przez 5-7 minut na posypanej mąką powierzchni, aż będzie sprężyste.
02 -
Przełóż ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryj wilgotną ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi objętość.
03 -
Na średnim ogniu usmaż plastry boczku aż będą chrupiące. Po usmażeniu odłóż na papierowy ręcznik, żeby odsączyć tłuszcz. Gdy ostygnie, pokrój na mniejsze kawałki.
04 -
Piekarnik nastaw na 220 stopni. Ciasto rozwałkuj na okrąg o średnicy 30 cm na oprószonej mąką powierzchni i przełóż na blachę lub kamień do pieczenia.
05 -
W misce roztrzep jajka z mlekiem, solą, pieprzem i olejem. Dodaj czosnek i pietruszkę i wymieszaj wszystko dokładnie.
06 -
Rozsyp mozzarellę równomiernie na cieście. Dodaj boczek i zieloną cebulkę. Wylej delikatnie mieszankę jajeczną na wierzch.
07 -
Wstaw wszystko do piekarnika na 18-20 minut, aż jajka się zetną, a spód będzie złocisty.
08 -
Poczekaj chwilkę aż lekko przestygnie, potem pokrój i podawaj ciepłe.