01 -
Rozgrzej dużą patelnię z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu. Posmaruj odrobiną masła lub oleju kokosowego. Nakładaj małe racuszki i trochę zmniejsz temperaturę żeby się nie przypaliły.
02 -
Włóż jajka, syrop klonowy, jogurt, sodę i proszek do pieczenia do blendera i zmiksuj na puszystą masę.
03 -
Wrzuć pokrojone jabłko do blendera i wymieszaj krótko, żeby składniki się połączyły.
04 -
Do masy wrzuć płatki owsiane, cynamon i ekstrakt waniliowy. Odstaw na dwie minuty, potem zmiksuj na gładką mieszankę.
05 -
Gdy pojawią się pęcherzyki i brzegi będą lekko zestalone, obróć placuszki delikatnie dużą łopatką. Smaż, aż z obu stron zrobią się złote, potem przenieś je na talerz.
06 -
Podawaj od razu z ulubionymi dodatkami jak świeże owoce, miód, masło orzechowe czy syrop klonowy.