Proteinowe Naleśniki Zapiekane (Wersja Do Druku)

Porcja zapiekanych naleśników pełnych białka. Łatwe do wzbogacenia świeżymi dodatkami.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Podstawa

01 - Duże jajko
02 - 60 ml naturalnego jogurtu greckiego (można zastąpić roślinnym)
03 - 80 ml mleka (dowolne, jakie masz pod ręką)

→ Suche składniki

04 - 15 g mielonego lnu
05 - 43 g mąki (możesz wziąć bezglutenową)
06 - Porcja waniliowego białka w proszku
07 - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

→ Słodzik

08 - 15 ml syropu klonowego albo stewii

→ Dodatki przed pieczeniem

09 - Maliny, truskawki, borówki, kawałki czekolady, banany - ile chcesz

→ Dodatki po upieczeniu

10 - Masło orzechowe, syrop, jogurt grecki, masło solone, dżem z chia (jeśli masz ochotę)

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Włącz piekarnik na 175°C. Lekko natłuść szklaną formę lub kokilkę o pojemności 350-400 ml sprayem nieprzywierającym.
02 - W misce szybko połącz jajko, jogurt, mleko, mielony len, mąkę, białko, proszek i syrop lub stewię na gładką masę. Rozłóż na wierzchu ulubione owoce świeże lub mrożone.
03 - Włóż formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 22-25 minut, aż ciasto będzie zwarte w środku i lekko złote na wierzchu.
04 - Odczekaj 5-10 minut żeby trochę przestygło. Serwuj na ciepło, możesz dodać ulubione dodatki po upieczeniu.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Wartości odżywcze są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od użytych marek i zamienników.
02 - Dopasuj słodkość według gustu, zmieniając ilość syropu albo stewii.
03 - Możesz dorzucić cynamon albo gałkę muszkatołową, żeby podkręcić smak.